Hlavní obsah

Přepněte Vídeň na oranžovou, žádá kvůli nárůstu případů covidu-19 Kurz

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Reklama

Ve Vídni přibývá případů nákazy, zvažuje se pro ni rozsvícení oranžového světla na rakouském koronavirovém semaforu. Čtvrteční Středoevropský deník píše i o obratu polského premiéra či nadějnějších vyhlídkách německé ekonomiky.

Článek

387 nových případů ve Vídni

Rakouské metropoli hrozí zpřísnění protiepidemických opatření. Stejně jako v Praze se ve Vídni situace zhoršuje. Zatímco Praha hlásí za středu 216 nových případů nákazy koronavirem, ve Vídni jich přibylo 387.

Spolkový kancléř Sebastian Kurz proto požádal speciální komisi, aby pro Vídeň změnila barvu na koronavirovém semaforu ze žluté na oranžovou. Rakouský semafor, který spustila vláda minulý pátek, má čtyři barvy - od zelené po červenou. Oranžová znamená vysoké riziko.

„V současnosti nic nenasvědčuje tomu, že směřujeme k oranžové,“ citoval deník Kurier ranní vyjádření ministra zdravotnictví Rudolfa Anschobera. Podle listu je ale stoupajícími čísly znepokojen kancléř Kurz. Kurier píše, že by se mohla barva na semaforu přepnout už ve čtvrtek večer, což by pro Vídeň opět znamenalo zavedení rozsáhlých omezení. Případné změny má vláda ohlásit v pátek.

O nových opatřeních mluví i vídeňský radní pro zdravotnictví Peter Hacker. Kurzovu vládu vyzval k celostátnímu zpřísnění opatření nebo umožnění zavádět opatření samosprávám. Ve Vídni v současnosti platí povinnost nošení roušek v obchodech a restauracích, veřejné dopravě a veřejných institucích a na dalších místech. Omezená je kapacita hromadných akcí, bary mohou mít otevřeno od 5 od rána do 1 do noci.

Foto: Corona-Ampel

Podoba rakouského koronavirového semaforu ke čtvrtku 10. září.

Koronavirus v hlavním městě už ovlivnil volební kampaň před říjnovými komunálními volbami. Kurzovi lidovci zrušili čtvrteční zahájení kampaně, kam byla původně zvaná asi stovka hostů.

V celém Rakousku se za posledních 24 hodin potvrdilo 664 nových případů nákazy koronavirem. To je nejvíce od 29. března. Vůbec nejvyšší dosavadní denní počet případů oznámilo Rakousko 27. března: 1065.

Aktuálně je na semaforu většina okresů zelená, což označuje nízké riziko přenosu viru. Ve žluté kategorii se středním rizikem je teď Vídeň, Štýrský Hradec, Linec a tyrolský okres Kufstein. V oranžové ani červené kategorii není žádný z okresů.

Syn zavřený v rakouském sklepě

Vídně se týká i další zpráva. Rakouská policie vyšetřuje případ pětačtyřicetiletého muže, který tvrdí, že jej vlastní matka držela od dubna zavřeného ve sklepě rodinného domu ve vídeňské čtvrti Penzing. Informovala o tom agentura APA.

Policie uvedla, že muže ve sklepě domu ve vídeňské čtvrti Penzing našli hasiči, které ve středu přivolala sama 77letá matka kvůli „sanitární závadě“. Ženu nyní policisté vyslýchají. Její syn je ve velmi špatném zdravotním stavu, a policisté jej proto zatím nemohli vyslechnout. Žádné další podrobnosti k případu tak neznají.

Covid-19 už je zase nebezpečný, negoval sám sebe Morawiecki

Polský premiér korigoval svůj názor na pandemii koronaviru. Ještě před dvěma měsíci, krátce před druhým kolem prezidentských voleb tvrdil, že pandemie už není nebezpečná. „Mám radost, že se toho viru, té epidemie, bojíme čím dál tím méně. Teď už se ho nemusíme bát. Je nutné jít hromadně k volbám,“ prohlašoval. Morawiecki výzvu k volební účasti adresoval zejména seniorům. Polská média mu výrok opakovaně připomínají.

Teď Morawiecki vyzývá k opatrnosti a nošení roušek a na Poláky apeloval, aby nenazývali nošení roušek „cirkusem“. „Epidemie pořád trvá a je nebezpečná,“ řekl Morawiecki a jako příklad návratu nemoci dal Španělsko a Francii.

Polsko si podle premiéra v boji s druhou vlnou covidu-19 nevede špatně, zároveň ale nevyloučil návrat opatření „v nevelkém měřítku“, celostátní omezení ale vláda znovu zavádět nechce. Za středu země napočítala 506 nových případů nákazy, za úterý to bylo 421. Testů provádí šestatřicetimilionové Polsko v posledních dnech kolem 20 000 denně, v Česku se denně provede od 10 do 15 tisíc.

Maďarsko nakupuje obrněnce

Maďarská armáda zbrojí a za dvě miliardy eur (přes 53 miliard korun) nakupuje od německého koncernu Rheinmetall obrněná vozidla Lynx KF41. Informoval o tom server 24.hu. Prvních 46 bojových vozidel pěchoty se vyrobí v Německu a dalších 172 pak v maďarské pobočce Rheinmetallu.

„Mám radost, že se většina vozidel bude vyrábět ve společném závodě v Maďarsku. Přispěje to k oživení domácího vojenského průmyslu,“ komentoval věc vládní komisař pro vojenský rozvoj Gáspár Maróth.

Německé ekonomice se zlepšily vyhlídky

Oživení německé ekonomiky bude nejspíš probíhat rychleji, než se v létě čekalo. Ve svém výhledu to uvedl berlínský výzkumný institut DIW. Pokud nedojde k nové vlně nákazy a dalším omezením, německé hospodářství se letos propadne o šest procent. V létě institut předpovídal propad o 9 procent. Úrovně ekonomiky před krizí pak může Spolková republika dosáhnout za rok a půl.

Foto: DIW Berlin

Odhad vývoje německého HDP podle berlínského institutu DIW.

„Německá ekonomika zatím prochází krizí lépe, než jsme se obávali. Po historickém jarním poklesu HDP bude následovat mimořádně silné třetí čtvrtletí, takže můžeme být celkově optimističtější než v létě,“ uvedl analytik DIW Claus Michelsen.

Po zubrovi zaútočil jelen

Nedávno jsme ve Středoevropském deníku psali o tom, že v národním parku na východě země zaútočil na turistu zubr, ten skončil v nemocnici. O trochu méně smůly teď měli houbaři v lese na severu Polska. Na čtveřici sběračů zaútočil mladý jelen.

Zvíře se k houbařům tiše přiblížilo a jednoho z nich nabralo na paroží. Lidem při obraně nepomáhal halas ani zastrašování. Jelena nakonec odehnal až přivolaný soused, který zvíře kapesním nožem bodl do končetiny. Podle agentury PAP se zvíře lidí nebálo, protože je z lesa zvyklé chodit do blízkého sadu na ovoce.

Reklama

Související témata:

Doporučované