Hlavní obsah

Přepřaháme, stvrdil Babiš. Země bude mít od půlky března novou hlavní hygieničku

Foto: Profimedia.cz

Pavla Svrčinová má nastoupit do funkce hlavní hygieničky v půlce března.

Reklama

Loni v červenci Svrčinovou tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval, aby zvážila setrvání ve funkci v Moravskoslezském kraji kvůli nezvládnuté komunikaci ke zpřísnění protiepidemických opatření.

Článek

Pavla Svrčinová nastoupí do pozice hlavní hygieničky ČR v polovině března. České televizi to potvrdil premiér Andrej Babiš. Dosavadní ředitelka krajské hygienické stanice pro Moravskoslezský kraj se tak po Evě Gottwaldové a Jarmile Rážové stane už třetí hlavní hygieničkou v době koronavirové epidemie.

Sedmapadesátiletá Svrčinová se už setkala s ministrem zdravotnictví Janem Blatným. Ten už po středečním jednání vlády uvedl, že uvažuje o výměně dosavadní hlavní hygieničky Jarmily Rážové.

Svrčinová v rozhovoru pro Českou televizi uvedla, že se o místo hlavní hygieničky ucházela už v minulosti. Kvůli novému služebnímu zákonu jí ale nebyla jako dostatečná kvalifikace uznána předchozí práce pro Evropskou komisi, kde dělala audity pro kontrolní systémy bezpečnosti potravin.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v CNN Prima News uvedl, že Blatný nemá v okolí dost dobrých úředníků. Na ministerstvu je podle premiéra řada lidí, kteří jsou nekompetentní, Blatný by měl ministerstvo posílit. „Kde je hlavní hygienička?“ řekl mimo jiné Babiš.

Svrčinová vedle řízení krajské hygieny působí také na lékařské fakultě v Ostravě. Loni v červenci ji tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyzval, aby zvážila setrvání ve funkci kvůli podle něj nezvládnuté komunikaci o zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji. „Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá,“ reagovala tehdy Svrčinová.

Hygienici jsou v době epidemie koronaviru zásadní složkou správy. Krajské hygienické stanice mají na starosti místní opatření, jejich pracovníci vedou s nakaženými rozhovory a v takzvaném epidemiologickém šetření dohledávají jejich kontakty a místo nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované