Hlavní obsah

Vše, co jste chtěli vědět o transportu zvířat do zahraničí a báli jste se zeptat

Jak cestují zvířata do ciziny? Podrobnosti v reportáži Jiřího Hoška.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Psi, kočky, morčata, křečci nebo králíci. Při dlouhodobém pobytu v cizině si chce člověk logicky vzít své miláčky s sebou. V případě blízkého zahraničí je to snadno řešitelný rébus. Jak je to ale u trochu vzdálenějších destinací? V Mapě Jiřího Hoška jsme pátrali po tom, jaké jsou plusy a minusy pozemní a letecké přepravy zvířat do ciziny.

Článek

Matěj Klapetek si udělal z dopravy zvířat do Spojeného království živnost. S přepravovanými mazlíčky, což je typicky 10 psů a koček, dělá se svou speciálně upravenou dodávkou pravidelné zastávky. Zvířata se proběhnou a dostanou najíst a napít. Často navíc jejich majitelé cestují s nimi, takže zvíře není stresované. Kromě finanční stránky věci je to prý jedna z největších výhod oproti letecké přepravě.

Velká Británie si střeží, aby se na ostrovy nezavlekly z evropského kontinentu nejrůznější zvířecí choroby. Kontroly při pozemní dopravě zvířat do Spojeného království prý ale nikterak dramatické nejsou.

„Paradoxně fyzicky psy nekontroluje nikdo. Krevní testy už byly zrušeny. Za to, že je zvíře v pořádku, ručí veterinář nebo Veterinární správa, která na cestu vystavuje patřičné dokumenty,“ popisuje Matěj Klapetek. Administrativa je prý relativně nenáročná, ale chyba v dokladech se dá „vyrobit“ velmi snadno. Stačí jedno nesprávné číslo a následky mohou být nedozírné.

Letecky můžete teoreticky poslat do světa jakékoli zvíře, od pavouka po slona. Jen musíte leteckou společnost o svých úmyslech informovat předem, nejlépe hned při rezervaci letenky. Cestující, který chce poslat své zvíře vzdušnou cestou, by se měl na letiště dostavit s patřičným předstihem, většinou dvě a půl až tři hodiny před odletem, aby stihl vyřídit všechny formality.

Zvířata lze letecky přepravovat v rámci osobní i nákladní přepravy. Menší zvířata mohou cestovat se svým majitelem coby kabinové zavazadlo nebo v útrobách letadla jako odbavené zavazadlo. V Praze se odbavují hlavně malá zvířata jako psi, kočky, činčily, králíci nebo fretky.

„Letecké společnosti mají pro přepravu zvířete v kabině stanovené své limity, většinou hmotnostní, což je typicky 8 kilogramů včetně přepravky, v níž zvíře cestuje. Ta musí být i dostatečně velká, aby se v ní zvíře mohlo pohybovat a postavit,“ uvádí Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Czech Airlines Handling.

Pokud je zvíře těžší než 32 kilogramů, řeší se přeprava většinou coby cargo. Každá letecká společnost má své limity, kolik zvířat se může přepravovat v kabině nebo v zavazadlovém prostoru.

Podrobnosti o přepravě zvířat v úvodním videu. Reportáž o transportu je součástí pořadu Mapa Jiřího Hoška - celý pořad si můžete pustit níže.

Mapa Jiřího Hoška: Zapomenutý konflikt na východě Ukrajiny. Aktuální zahraniční politika na sítích. A posvítíme si i na to, co obnáší přeprava zvířat do ciziny. (Video: Seznam.cz)Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované