Hlavní obsah

Přepsáno: Žijeme ve zdivočelé době. Ministryně Benešová o intrikách v Čapím hnízdě a zmanipulovaných davech

Rozhovor s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. Proč jí vadí demonstrace a byly opravdu nespravedlivé proti ní?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jejích prvních sto dnů ve vládě Andreje Babiše bylo ve znamení masových demonstrací za nezávislost justice. Provokovala svými názory na úpravu pravidel pro státní zástupce i na Babišovu kauzu Čapí hnízdo. „Všechno je jednou poprvé,“ říká na otázku, jak se cítí ve vládě pod trestně stíhaným premiérem. „Stíhaných je spousta. Zítra můžete být stíhaný vy, pane redaktore.“ Rozhovor jsme vysílali živě v úterý, nyní vám nabízíme odpovědi Marie Benešové textem.

Článek

Paní ministryně, máte za sebou sto dnů ve vládě. Zajímalo by mě, kolikrát jste si za tu dobu říkala: Proboha, proč jsem do toho šla?

Na začátku jsem si to mockrát říkala, ale pak už – jak vás vcucne to dění na ministerstvu a poměrně se tam dobře sesouladil kolektiv, takže ta práce začíná odsýpat, jak se říká. V podstatě tam pracuji s příjemnými lidmi. Tak teď už si to neříkám, protože už je to rozjetý vlak, ze kterého se nedá vystoupit.

Už jste si zvykla a zároveň jste v úřadu spokojená?

Už jsem si zvykla, jsem velice spokojená s tím kolektivem. Ti lidé jsou skutečně slušní, jsou pracovití, a tak jsme se sblížili.

Když jste si na začátku říkala mockrát, proč jste do toho vlastně šla, jak jste si na to odpovídala? Proč jste do toho šla?

No, všelijak. Máte všelijaké myšlenky. Ale zase ty demonstrace ve vás evokují takový odpor, protože byly vůči mně hodně nespravedlivé.

Tak jste se zaťala a šla bojovat?

Tak se zatnete a jdete bojovat. Já nejsem ten typ, co z boje utíká.

„Rudá Marie? To bylo nespravedlivé“

Situace s vaším nástupem byla taková, že policie den předtím požádala státní zastupitelství o podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, velmi sledované kauzy kolem Andreje Babiše. Zároveň v čele vlády stojí trestně stíhaná osoba. Váš názor na kauzu Čapí hnízdo všichni znají, protože jako poslankyně ČSSD jste nehlasovala pro vydání Andreje Babiše.

Já jsem se zdržela.

Nehlasovala jste pro – zdržela jste se. Vy jste netušila, že váš nástup na ministerstvo v těchto okolnostech vyvolá takovou bouřku?

No, to jsem netušila. Ono je to také dost uměle živené, řekla bych. A v podstatě tohle mi nevadilo. Protože ty demonstrace dneska často bývají účelové…

Jak „uměle živené“? Vy pořád naznačujete tajné nitky…

Tak žijeme v České republice. Tady se o všem hovoří, že jo… Takže se k vám ty informace také dostanou a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Tak třeba ty transparenty Rudá Marie, to bylo vysloveně nespravedlivé vůči mě.

To chápu, že se vás dotklo. Ale jaké „informace“ se k vám dostaly? Kým je to živeno, buďte konkrétní.

No, že to někdo platí, že jsou tam ty plazmové obrazovky, že to stojí peníze, ostatně mají na kontě miliony.

„Zítra můžete být stíhaný vy“

Ale zároveň víte, že Milion chvilek má přece transparentní účet, kde jsou peníze zveřejňovány.

Pane redaktore, já viděla v životě takzvaných transparentních účtů mnoho a pak se z nich vyklubaly ty netransparentní.

Nevěříte tomu?

Budu to sledovat dál. Nechci dělat nějaké závěry, ale ty informace kolují mezi lidmi.

Naznačujete, že za tím někdo stojí, nechcete být konkrétní. Mluvíte o informacích, neřeknete jakých… Zeptám se vás konkrétně, jak se vám pracuje ve vládě pod trestně stíhaným premiérem Babišem?

Tak všechno je jednou poprvé. Máte trestně stíhaného premiéra, pan Berlusconi byl také trestně stíhaný. A mně to nevadí, protože zatím není rozhodnuto o vině a trestu.

Ale trestně stíhaný je.

Trestně stíhaný je, ale takových je celá spousta, zítra můžete být vy třeba trestně stíhaný.

Ale já nejsem premiér a nemám zodpovědnost za vládu.

Ale jste také exponovaná osoba. Takže to tady vznikne dřív než na nový kabát v této republice a uvidíme, jak se to před soudem potom uzavře.

„Dějí se tu prapodivné věci“

Není zvláštní, že takové věty pronáší ministryně spravedlnosti?

Je to zvláštní, ale žijeme ve zvláštní době. To je potřeba si také říct.

A v čem je to zvláštní doba, paní ministryně?

Posunulo se to všechno někam do absurdna, ta doba se zrychlila, dějí se tady prapodivné věci a je třeba pojmenovávat, a ne se tomu vyhýbat.

Pojďme je pojmenovat: jaké prapodivné věci se tu dějí?

Tak třeba jsem poukázala na ta účelová trestní stíhání, když jsem dělala ten rozbor, ona to nebyla analýza, ale takový minirozbor pro pana prezidenta. A pokračuje to. Protože jsem si nedávno přečetla kauzu Vidkun, obžalobu, a tam je to přímo pojmenované. Tam je jakási část zvaná Králík nebo Králíček a tam přímo o tom ten státní zástupce hovoří, že se tam usilovalo o umělé trestní stíhání a tak dále. Takže to jsou věci nepěkné, které by neměly vznikat v právním státě.

To určitě ne. Vy jste zároveň ministryně spravedlnosti a máte názor, že je možné objednat trestní stíhání. Vyslovila jste to i v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Mě by zajímalo, jak to podle vás funguje? Vy jste za ten systém dnes zodpovědná.

Jak to funguje? Vytvářejí se tady různé skupiny propojených osob, které toto umí zařídit.

Kdo konkrétně?

Pane redaktore, nebudu jmenovat. Já už s tím mám svoje zkušenosti. Uvidíme, jak se vyvine ta kauza Vidkun. Ale podívejte se na tu obžalobu, ostatně ona je dostupná, takže se docela, bych řekla, podivíte sám.

Dobře, ale vy o tom mluvíte ve veřejném prostoru a vypouštíte velice mlhavá vyjádření…

Ta žaloba není mlhavá, ta je konkrétní..

Já jsem se vás ptal, jak se ty věci dají zařídit, ovlivnit?

No, je to tam popsané v té obžalobě, v té se dočtete, jak se to dá zařídit a ovlivnit.

„Bradáčová vstupuje do politiky“

Proč v době, kdy tady byly masové demonstrace, vyvolané obavou o nezávislost justice – poté co jste se stala se svým názorem na objednání trestního stíhání ministryní spravedlnosti – máte potřebu reformovat státní zastupitelství, přicházet se zásadní reformou justice?

Já tu potřebu nemám, já jsem nastoupila do rozjetého vlaku, zdědila jsem tady legislativu, která je předmětem nějaké vládní vize, v podstatě naplňujeme programové prohlášení vlády. Zdědila jsem rozdělaný projekt od pana Kněžínka, ten pokračuje. To je povinnost, abychom naplňovali programové prohlášení vlády a naplňovali legislativní plán prací. A o to se snažíme.

Zároveň nemůžete odhlédnout od toho, že premiér je trestně stíhaný. A vy přicházíte s reformou systému…

Já s ní nepřicházím, přišla s ní vláda a toto je požadavek vlády a já ho musím naplnit jako ministryně.

Já se ptám, jestli vnímáte, že to může být vnímáno problematicky? Před dvěma týdny tady vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že „v případě, že je premiér stíhaný, je velmi problematické pro představitele výkonné moci připravit reformu tak, aby byla široce vnímána jako důvěryhodná i veřejností. Ministryně spravedlnosti má tendenci daleko více podřídit vedoucí státní zastupitele moci výkonné, tedy ministerstvu“.

To je pohled paní Lenky Bradáčové, která už dneska více vstupuje do politiky než do toho státního zastupitelství, jak jsem si všimla. A prostě takováto slova pronáší. Je zajímavé, že to pronáší vrchní státní zástupkyně v Praze, ale nepronáší to na druhou stranu pan vrchní zástupce v Olomouci. Ten se věnuje svým spisům a mediálně nikde nevystupuje a nikde takováto slova nepronáší.

Dobře, ale paní Bradáčová je pronáší a já se vás znovu ptám, nakolik berete vážně to, že může být snaha této vlády reformovat justici vnímána jako sporná nebo málo důvěryhodná?

Je to názor jedince a není většinový.

„Pavel Zeman chce nemožné“

Zároveň ta novela zákona o státním zastupitelství, s níž jste seznámila veřejnost…

Seznámila jsem s tou vizí veřejnost, to je pravda, protože to chci dělat transparentně, tyto legislativní procesy, takže se k tomu udělala tisková konference, já jsem oznámila tu změnu, ostatně po této změně se volalo léta, já sama už jsem ji jednou iniciovala. To není nic nového, že nejvyššího státního zástupce v podstatě můžete dnes odvolat kdykoliv, bez udání důvodu.

To je pravda, ano.

Takže tam se posiluje naopak nezávislost, a že se jim nelíbí, že ve výběrové komisi je jako jazýček na vahách soudce, to je věc názoru. To uvidíme, jak se k tomu postaví parlament.

Ano, je to věc názoru, ale ten soudce je tam jmenován ministryní spravedlnosti.

Tuto pasáž ještě dolaďujeme. Já jsem velmi zohlednila připomínky z nejvyššího státního zastupitelství, ale ty připomínky jsou nadstandardní. Oni chtějí i nemožné. Takže podívejte, státní zastupitelství je stále ústavně zakotveno pod moc výkonnou, osm a půl roku je pan nejvyšší státní zástupce ve funkci, nic pro to neudělal, aby se to vyňalo z moci výkonné, a po mně najednou chtějí, abych to brala, že to je něco jako soudci. Ale já za to odpovídám, za chod toho státního zastupitelství. A pokud tam dneska dostávám dopisy od veřejnosti, tak je nejvíc výhrad k práci právě státního zastupitelství.

Na rozhovor s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou se můžete i podívat. Záznam celé Výzvy.Video: Seznam Zprávy

Paní ministryně, vy říkáte, že jste akceptovala připomínky nejvyššího státního zastupitelství, ale nejvyšší státní zástupce právě před chvílí na Twitteru oznámil, že je velmi smutné, že jste tak neučinila ani v těch drobných věcech.

No protože chce všechno, on by chtěl všechno a není prostě schopen učinit kompromis, on chce deset let…

On píše, že jste neakceptovala ani jednu z těch připomínek.

Ale není to pravda. Akceptovali jsme třeba přechodná období, takže jsem přistoupila dokonce na ten jejich návrh, i Unie státních zástupců. Teď tam právě dolaďujeme toho soudce, aby ho nejmenoval ministr, aby ho jmenoval buďto předseda Nejvyššího soudu, nebo byl určen losem.

Znamená to, že pan Pavel Zeman lže, když uvádí, že jste neakceptovala ani jednu připomínku?

Nemluví pravdu tady v tom případě. V těchto dvou případech rozhodně musím konstatovat, že nemluví pravdu, že jsem akceptovala ty připomínky.

A řekla jste mu to? Ví o tom?

Neví o tom, protože jsme se nesešli. Byl na dovolené, já byla na dovolené, předpokládám, že přijede a že si to řekneme.

Žádní mazlíci na ministerstvu

Paní ministryně, nepostupujete v těchto věcech jakoby intuitivně? Že něco vyhodíte do vzduchu a pak pozorujete reakce? A pak upravíte svůj záměr.

Nepostupuji, pane redaktore… Tady se léta volá po nejvyšší soudcovské radě, volá se, aby konečně jak soudci, tak státní zástupci měli tento orgán, a tohle vlastně už je zárodek takové justiční budoucí rady, kdy by měli v těch výběrových komisích být i ti partneři. Takže my jsme prostě šli touto cestou. Chápu, že to pro někoho může být jako revoluční změna, ale není to nic proti ničemu, co by státní zástupce mělo nějakým způsobem vyděsit, protože oni jsou velmi podezíraví a tady jim nikdo neusiluje o zbavení nějaké nezávislosti. Nezávislost mají pořád a nezávisle se chovají také, o čemž svědčí právě ta jejich mediální vystoupení a já jenom usiluji o to, abychom naplnili to, po čem se tady léta volá, a volá se tady právě o té samosprávě.

Ale děláte to způsobem, kdy odpor vyvoláváte nejen u těch státních zástupců, ale i u řady státních orgánů, protože v těch připomínkách se proti tomu postavila i různá ministerstva.

Pozor, pane redaktore, tam jsme připomínky vypořádali a je to bez připomínek.

Ale proti tomu návrhu, že soudce tam jmenuje ministryně spravedlnosti, se ozvala i ministerstva vnitra, zemědělství, Úřad vlády…

Všechny připomínky byly řádně vypořádány.

Já se znovu ptám: nemáte pocit, že v tom všem během těch sto dnů šlapete – s prominutím – jako slon v porcelánu?

Pane redaktore, nemám. To je, já bych řekla, váš pohled a velmi zaujatý…

A já se jen ptám, když vidíte ty reakce, které přicházejí…

Já tam mám velmi dobrý legislativní tým, ten tým pracuje dobře, rozhodně jsem si tam nedala nějaké své mazlíky, které mi ten chaos schválně dělají, to v žádném případě a v podstatě všechno konzultujeme a připomínky byly řádě vypořádány. Víc vám k tomu těžko něco řeknu, pokud to chcete vidět jinak, tak to budete vidět jinak. To prostě tak je.

„Oni tam chtějí být nejradši do smrti“

Mě zajímá váš pohled, protože, upřímně řečeno, nedokážu pochopit, že když jste terčem těch demonstrací, říkáte, že se vás to dotýká osobně, a zároveň postupujete způsobem, kdy nemáte na začátku minimálně ani v souladu svůj názor se souladem expertů.

Ale vždyť jsme jim ve všem vyhověli.

Ano, postupně…

Výběrová řízení. Nejvyšší nebude moci být odvolán jinak než v kárném řízení. Bude tady lhůta pro jeho funkční období. Jenomže v tom je asi problém: oni by to nejradši měli do smrti, jak jsem pochopila.

Kdo?

Prostě ti vrcholoví státní zástupci. Takže hádají se tam o každý centimetr, my jsme dali sedm let, pan nejvyšší chce deset let, už tam je osm a půl roku, jsou tam nějaká přechodná období a do toho máte ještě účinnost, a když to spočtete, tak tam bude 22 let. Tak to je docela absurdní, řekněte mi, kdo z funkcionářů tady takovouto dobu má.

Vy byste chtěla jako ministryně spravedlnosti přeobsadit ta místa vedoucích státních zástupců?

Každá manažerská příručka vás poučuje, že ti lidé jsou také po nějaké době vyčerpaní. Já jsem sama ten post zažila, tak vím, co to je.

Pavel Zeman je tam devátým rokem.

Myslím, že osm a půl roku.

Je podle vás nejvyšší čas, aby odešel?

Ale vždyť nikam neodchází, nikdo ho nevyhazuje… Zůstává státním zástupcem.

Říkáte, že ten člověk je po nějaké době vyčerpaný.

Pouze nedělá tu vedoucí funkci, státním zástupcem zůstává. Nepřijde o plat, nepřijde o nic. Navíc Pavel Zeman je dokonale jazykově vybaven, ten se určitě uplatní někde jinde, třeba zase v zahraničí.

Paní ministryně, co mi tím chcete říct? Že by neměl být tím nejvyšším státním zástupcem?

Ne, já vám říkám, že jsou varianty, které vám naznačují, že uplatnění určitě takový člověk najde a že to není tragédie.

O tom ale přece řeč není, že půjde na úřad práce. Ptám se ale, jestli by podle vás už neměl být tím devátým rokem nejvyšším státním zástupcem?

Ale to netvrdím, ale prostě oni to takto chtějí a nechtějí ustoupit a po mně chtějí, abych ustupovala. Tak já zase vycházím z toho, co je logické, co je normální. Podívejte se, jaké funkční období má prezident. Podívejte se, jaké funkční období má poslanec, a trošku to srovnejte. Buďme trochu spravedliví.

„Neopakujte pořád, že je Babiš stíhaný“

Musíme ale také vidět, v jakých souvislostech se ty věci odehrávají. Už jsem říkal – máme tady trestně stíhaného premiéra.

To opakujete pořád, že máme trestně stíhaného premiéra.

To je fakt.

To je fakt, ale nemusím to slyšet šestkrát, pane redaktore, já to chápu.

Já chápu, že to nechcete slyšet, ale co z té situace vyplývá pro vás jako ministryni spravedlnosti?

Ještě není odsouzený.

Je trestně stíhaný.

Je trestně stíhaný, ale takových tu máme spoustu.

Ne premiérů.

A pak platíme odškodné těm lidem také.

Paní ministryně, co tím chcete říct? Vy to berete na lehkou váhu, že pan premiér je trestně stíhaný?

Já to neberu na lehkou váhu, já chci vidět pravomocný rozsudek a pak se můžeme bavit o tom, jestli tedy pan premiér něco udělal.

A nemáte za to, že do té doby, než rozsudek padne, bychom měli dejme tomu v zájmu nějaké etiky nebo politické kultury dbát na to, aby celý systém byl důvěryhodný? Aby lidé neměli pocit, že si tam někdo něco ve svůj prospěch ohýbá?

Pane redaktore, já jsem ten systém neznedůvěryhodnila.

„No tak je stíhaný. Třeba zítra nebude“

Ale teď ho reprezentujete.

Teď ho reprezentuji, přede mnou byla řada předchůdců. Nevím, co jste vytýkal jim, ale já jsem přišla za situace, za kterou nemůžu, že zrovna tam dali policisté návrh konečného opatření, prostě tak se stalo. Já jsem si to nevymyslela a nepeskujte za to mě.

Mě zajímají vaše názory, vaše myšlenkové pochody, proto se na to ptám… Váš citát: „Čapí hnízdo je hra, že stíhaná osoba přece nemůže být premiérem, a tu hru hrají zejména pseudomoralisté všeho druhu, čouhají z toho jednoznačně politické intriky jako sláma z bot. To jste řekla v září 2017.

Ano, to jsem řekla pro Parlamentní listy, to si vzpomínám a v podstatě na tom trvám.

A mě by zajímalo, co jste tím výrokem myslela. Kdo jsou ti pseudomoralisté?

To jsem řekla, že jsou tady určité skupinky, které si tady prostě pohrávají. Dokumentovala jsem vám to na té žalobě ve Vidkunu a tak to prostě je. Já to tak cítím.

To znamená, že když to najdete v jedné žalobě, tak to musí být i v té druhé kauze?

Ne, ne, ne. Znáte souvislosti, že jo… Pohybujete se v právním prostředí, spoustu informací vám řeknou kolegové, takže prostě na tom výroku trvám, to je pravda. A uvidíme, jak se to vyvine. Pořád mi tady neříkejte, že pan premiér je stíhaný.

Ale on je.

No tak je stíhaný. Třeba nebude nebo pozítří bude obžalovaný, ale já chci vidět ten rozsudek.

To chceme samozřejmě všichni vědět, jak to dopadne. Teď žijeme v nějakém prostředí, které trvá už dva roky. Mimochodem, pan premiér byl vydán Poslaneckou sněmovnou ke stíhání – už jsme o tom mluvili, že vy jste se zdržela toho hlasování.

Ale nejen u něj. Zdržela jsem se i u paní poslankyně Kailové.

Pane redaktore, vy jste zaujatý. Ukázka z Výzvy s Marií Benešovou.Video: Seznam Zprávy

„Když dokážete zmanipulovat dav...“

Máte za to, že poslanecká imunita má chránit lidi před postihem za kriminální činy?

To si nemyslím, ale spousta takových jevů, jak jsem vám naznačila… Ono už se mi to nelíbilo, když vydávali pana poslance za ODS, bývalého primátora, tam jsem ještě hlasovala, že by měl být vydaný, ale docela toho lituji, protože ani tam mi to nepřišlo spravedlivé. Takže tam jsem si řekla: Ne, ne, ne, tady se dějí divné věci, takže jsem se radši zdržovala v těchto věcech.

Jaké věci se tu dějí? Přeci vy jste byla nejvyšší státní zástupkyně.

Pořád se k tomu vracíte. Ale, pane redaktore, vy jste zaujatý vůči panu Babišovi.

Ne, já se ptám na fakta.

Já jenom vzpomínám na tu reportáž ve Švýcarsku a tam…

Paní ministryně, to můžeme vzpomínat, na co chceme. Ale já se ptám…

Vy jste zaujatý. Vy byste tu reportáž ani neměl dělat, protože vy jste v podstatě podjatý.

Já se vám snažím dávat otázky, které napadají nejen mě. Věřte tomu, že si ty otázky dává spousta lidí.

Moc lidí už to nenapadá, to se jenom rozviřuje, aby je to zase napadalo.

Letenská pláň, 300 tisíc lidí. Máte za to, že to nic neznamená?

No, pane redaktore, jako to je otázka, když dokážete zmanipulovat dav, tak vám udělá leccos.

Kdo zmanipuloval dav? Kdo tam podle vás přivedl 300 tisíc lidí?

Ale, podívejte se, tak ta demonstrace nebyla jenom kvůli mně, to si taky přiznejme. Já jsem už transparenty na mou osobu neviděla, já jsem taky nic neprovedla, já tady mám pouze určité pochybnosti, nad kterými pochybujete vy, a já zase říkám, že zase žijeme bohužel ve zdivočelé době, a musíme to takto chápat.

„Zeman a Babiš tady vadí“

Ta demonstrace byla kvůli premiérovi, kvůli vládě, která nemá důvěru lidí.

Také kvůli panu prezidentovi, že jo, a tak dále. Tady vadí tyhle dvě postavy a je to prostě skupina lidí, která se nesmířila s volebními výsledky.

Takhle to vidíte?

Takhle to beru. Takhle to vidím.

Vy to nazýváte zdivočelou dobou?

Je to zdivočelá doba.

Jak se ta doba podle vás opět zklidní?

Musí všichni vzít rozum do hrsti a začít pracovat u sebe.

A jak se to dělá? Respektive, jak to děláte vy?

No já to dělám tak, že pokračujeme v tom, co je započato, v tom, co pan Kněžínek započal a započal to dobře, takže se snažíme udělat něco pro lidi, aby teda nebyli v dluhových pastech, aby se tady třeba nevyskytovaly dětské dluhy. Takže děláme legislativu, která by měla pomoci, která by to měla napravit, a takhle bych to viděla i u těch ostatních, aby se tedy chopili svého díla a snažili se pomoci lidem, abychom z toho vybředli.

„Pořád jsem poradkyní prezidenta“

Vy jste zároveň působila i jako poradkyně pana prezidenta Zemana.

Pořád působím.

Teď se dotýká prezident Zeman otázky kolem výkladu ústavy, kolem jmenování a odvolávání ministrů…

Nejsem ústavní právník, nebudu to hodnotit.

Ani jste mu v této věci nedávala žádnou konzultaci?

Ne, ne, ne, na to má ústavní právníky, na ty se obrací.

Neměl by se podle vás ministr spravedlnosti v takové věci snažit o nějaký výklad nebo nějakou radu?

Konstatuji, že nejsem ústavní právník, tak proč bych zasahovala specialistům do jejich profese?

Váš názor pana prezidenta v této věci nezajímal?

Ne, pan prezident se na mě neobracel, poradci se nescházeli přes prázdniny, první poradci se sejdou až, tuším, 7. září a to budou témata určená, v tomto případě se domnívám, že se bude jednat o téma ministerstva průmyslu.

Jaké máte pocity z toho nekonečného procesu odvolávání a jmenování nového ministra kultury?

Ani ústavní právníci se neshodují na tom, jestli tady byla překročená hranice ústavy, nebo ne. Včera jsem sledovala zrovna v Událostech, komentářích dva ústavní právníky. Také se neshodovali, takže k tomu se odmítám vyjadřovat, nejsem na to specialista.

„KSČM je normální strana“

Bývala jste místopředsedkyní ČSSD, dnes jste ve vládě nominovaná za hnutí ANO.

Jako nestraník.

Můžete tu situaci tedy hodnotit i se znalostí toho, jak funguje ČSSD. Dokážete odhadnout, co se bude dít dál?

Minule jsem odhadla, že budou mít sedm procent preferencí a to se také stalo, těch 7 procent dostali. Teď bych řekla, že ta strana je těsně před rozpadem. Že nastane štěpení a prostě nedopadnou dobře.

Jaký může být další vývoj? Protože ČSSD je teď ve stavu, kdy možná zváží odchod z vlády, vláda může být rekonstruovaná, je to jedna z možností. To znamená, že na uvolněné ministerské posty budou dosazeni, dejme tomu, nestraníci nebo lidé nominovaní prezidentem Zemanem nebo kýmkoliv dalším. Vláda se zároveň nejspíš může opírat dál o podporu KSČM a SPD. Zajímalo by mě, jestli vám jako člence té vlády by tato podpora vadila, nebo nevadila?

No tak KSČM je normální strana demokratická, která je v parlamentu, tak nevím, co na tom vadí. Pan Okamura je také v parlamentu, tak také nevím, a pokud vím, tak ten ji nepodporuje, ten nechce být ve vládě, aspoň takhle jsem to slyšela. Takže nevím, co by v tom měl činit za hříchy. A uvidíme, o koho se bude podpírat. Ono to možná bude úplně jinak. Mohou být také předčasné volby. Může být úřednická vláda. Těch variant je mnoho a to si netroufám odhadnout.

Říkala jste, že jste minule předpověděla sociálním demokratům sedm procent ve volbách.

Ano, a přesně 7 procent dostali.

Jaká je vaše další předpověď toho, co se tedy stane?

No, půjdou pod pět procent.

Sociální demokraté.

Bohužel.

„Uvidíme, jestli to premiér nervově ustojí“

A vládu sestaví kdo?

No, tak uvidíme, jak to bude. Tak přicházejí nové strany…

A vaše předpověď?

Budou mít určitě úspěch Piráti, protože ty teď velice, bych řekla, bodují u lidí, a přijdou třeba úplně nové strany. Přichází mladý Klaus se svou Trikolórou a další.

Co říká vaše předpověď ohledně premiéra Babiše?

Uvidíme. Záleží, jak to nervově ustojí. Protože na něj je vytvářen obrovský tlak, to nikdo nikdy nezažil. A pokud tedy vydrží, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Ale on je bojovník.

A vy byste chtěla být v další vládě s tímto bojovníkem?

Podívejte, já netoužím být v žádných vládách, já už jsem tuto přijímala tak jako na hraně, a pokud ta vláda nějak neskončí, tak bych asi už nepokračovala, protože už mám svůj věk. Ráda bych tam viděla mladší. A ty mladší je potřeba vychovávat a připravovat.

„Rezignovat? Já jsem nic neudělala“

Nechystáte se rezignovat?

Proč bych měla, já jsem nic neudělala, mě zatím ta práce baví a teď teprve začínáme mít první úspěchy, dali jsme do vlády řadu zákonů. Těch vládních zákonů je málo, spíš jsou poslanecké návrhy a ty kolikrát nejsou úplně dokonalé, takže já preferuji vládní návrhy. Teď jsme tam dali zákon o lobbingu, budou hromadné žaloby, bude tam ten zákon o státním zastupitelství, zákon o soudech a soudcích a celá řada dalších – a hlavně děláme pořádek v těch dluhových pastech, v dětských dluzích, v exekucích… A toto, si myslím, že lidem pomůže. Takže já lidem nic neberu, já jim chci naopak dát.

Reklama

Doporučované