Hlavní obsah

Přerov plánuje pro své centrální náměstí nové mlžné brány pro osvěžení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Přerova se rozhodlo pořídit pro centrální Masarykovo náměstí nové mlžné brány. Osvěžovat mají kolemjdoucí v parných dnech od příštího roku, oproti těm současným budou především technicky kvalitnější.

Článek

Kromě nich získají místo v centru i nové květináče, které svým vzhledem budou k chladicím branám lépe zapadat. Nový městský mobiliář přijde na 274 tisíc korun.

Mobilní mlžné brány ochlazují náměstí v horkých letních dnech od léta roku 2019, město tehdy vyšly na 45 tisíc korun. Jejich podoba se však stala terčem kritiky, uvedla mluvčí radnice. Pro příští sezonu tak budou náměstí zdobit brány s lepším designem i kvalitnější technikou. „Udělali jsme průzkum trhu a vyhodnotili, že nejvhodnější bude kombinace kovu a dřeva. Počítáme s nákupem dvou atypických mlžných bran, tří květináčů pro jejich usazení a čtyř samostatných květináčů pro mobilní zeleň,“ uvedl radní Michal Zácha (ODS).

Už v předešlých letech se odbor majetku snažil zlepšit atmosféru kamenného náměstí. Třetím rokem plochu zdobí muškátové pyramidy, letos tu přibyly nové květináče netradičních tvarů s pestrou směsí květin. „I když je na Masarykově náměstí třiadvacet hlohů, tak Přerované tyto stromy moc nevnímají a žádají o více zeleně. Snažíme se proto alespoň touto květinovou formou dodat místu zelenější a barevnější ráz,“ uvedl vedoucí odboru majetku Miloslav Dohnal.

Dvě mlžné brány koupilo město na centrální náměstí v červenci 2019, důvodem byla tehdejší vedra. Obě brány byly opatřené nápisem Přerov jede na letní vlně a až dosud slouží lidem procházejícím přes město i účastníkům kulturních akcí na náměstí.

Reklama

Související témata:

Doporučované