Hlavní obsah

Přerovské Vánoce budou bez živých koncertů i stolků u stánků

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V okleštěné podobě, bez pódia, živých koncertů i stolků u stánků se rozhodla letos pojmout oslavu adventu přerovská radnice. Kvůli pandemii koronaviru živé koncerty nahradí pouze reprodukovaná hudba.

Článek

Vánoční strom na náměstí dovezou tuto sobotu, rozsvícení se však uskuteční bez veřejnosti. S dalšími tradičními akcemi na závěr roku včetně novoročního ohňostroje, na který každoročně míří tisíce Přerovanů, zatím radnice vyčkává na další vývoj epidemické situace.

Zástupci města rozhodnutí ohledně vánočních oslav dlouho odkládali. Padlo tento týden a změní se jen v případě, že by se vládní nařízení zásadním způsobem rozvolnilo. S živým vystoupením kapel nebo dětí se ale už nepočítá. „V sobotu 21. listopadu dorazí na Masarykovo náměstí strom, v průběhu následujícího týdne se nastrojí do nově pořízených ozdob. Na první adventní neděli, tedy 29. listopadu, strom rozsvítíme, přesný čas ale sdělovat nebudeme, protože se obáváme, aby se na místě nesrocovali lidé,“ uvedl primátor Petr Měřínský (ANO).

Od stejného dne budou na Masarykově náměstí rovněž stánky nabízející punče, svařená vína, bramboráky, spirály a další pochutiny, ovšem zákazníci si je tu budou moci pouze zakoupit v „okénkovém režimu“. „Své místo tu bude mít i stánek s vánočními formičkami či ozdobami, prodávat se budou i výrobky z chráněné dílny sdružení Most k životu,“ doplnil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Prozatím se podle mluvčí radnice Lenky Chalupové připravuje i historický jarmark, který se má konat na stříbrnou neděli na Horním náměstí, zrušen není ani ohňostroj na Nový rok. „Obě akce ale ještě budou aktuálně upřesněny,“ dodala Chalupová. Poslední den v roce patří v Přerově tradičně i otužilcům, také jejich show si nenechají každoročně ujít tisíce Přerovanů. Město chtělo letos při této příležitosti slavnostně odhalit nové pojmenování nábřeží po prvním československém přemožiteli kanálu La Manche Františku Venclovském, na jehož počest se akce koná. I tady se vyčkává na vývoj situace.

Reklama

Doporučované