Hlavní obsah

Přerozdělování uprchlíků dle kvót splnila jen Malta. Ostatní státy kritizuje Amnesty International

Státy si dle kvót přerozdělily jen třetinu azylantůVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Členské státy Evropské unie splnily méně než třetinu svých závazků v rámci systému přerozdělování žadatelů o azyl podle přidělených kvót. Oznámila to dnes organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Poslední termín pro přerozdělení migrantů na základě unijních kvót uplyne v úterý.

Článek

Kvóty na přerozdělení 160 000 uprchlíků schválili ministři vnitra zemí EU v září 2015. Proti se tehdy postavila Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Slovensko a Maďarsko se poté domáhaly zrušení tohoto přerozdělovacího modelu u evropského soudu - ten však jejich argumenty na začátku září zamítl.

Ředitel irské pobočky Amnesty International Colm O’Gorman uvedl, že zmíněné státy svým přístupem zklamaly.

Organizace kritizovala především Polsko a Maďarsko, které během dvou let nepřijaly jediného žadatele o azyl. Kritice se však nevyhnulo ani Slovensko, které přijalo 16 z přidělených 902 azylantů, a Česká republika s přijatými 12 ze stanovených 2 600 migrantů. Nejméně běženců přijaly dále Španělsko, Belgie nebo Nizozemsko.

Jediným státem, jenž své závazky v rámci unijní migrační politiky splnil, je podle Amnesty International Malta. Přes 90 procent stanovených kvót pak splnilo Irsko. Úplně své závazky splnily také Norsko a Lichtenštejnsko, které se k programu přihlásily dobrovolně. Poslední šanci přerozdělit si migranty mají členské státy v úterý.

Reklama

Doporučované