Hlavní obsah

Přes 150 let ležel sarkofág v muzeu, nyní v něm vědci našli mumii

Vědci v australském muzeu našli v sarkofágu, který považovali za prázdný, mumii.Video: Reuters

 

Reklama

Poničené lidské ostatky nyní australští experti podrobí výjimečně detailnímu výzkumu. Na klasických zachovalých mumiích se totiž takové testy běžně neprovádějí.

Článek

Více než 150 let ležel v univerzitním Nicholsonově muzeu v Sydney sarkofág, o němž si vědci mysleli, že je prázdný. Minulý rok se však po otevření 2500 let staré rakve zjistilo, že jsou uvnitř části lidských nohou a kostí. O zjištění australští vědci veřejně promluvili až nyní. Informaci přinesl zpravodajský server BBC.

„To, co jsme uviděli, bylo neuvěřitelně ohromující - jeden z těch momentů, kdy si nemůžete pomoct, jen se nadechnete a užíváte si ten moment,“ popsal loňský objev archeolog a kurátor Jamie Fraser z Nicholsonova muzea, které spadá pod Sydneyskou univerzitu.

Obsah sarkofágu je pravěpodobně kvůli řádění vykradačů hrobek ve špatném stavu, jedná se asi pouze o 10 % ostatků celého lidského těla. Fakt, že je mumie málo zachovalá, je ale podle Frasera svým způsobem výhoda. „Její zbytky můžeme fyzicky vyjmout a ptát se na docela podrobné otázky. Jde například o patologii, stravovací návyky, nemoci a životní styl dané osoby, o to, jak žila a proč zemřela. Nápovědu by nám měly dát kosti,“ vysvětlil agentuře Reuters archeolog.

Přínos objevu spočívá v tom, že vědci běžně neprovádí fyzické testy na neporušených mumiích. V tomto případě je však obsah sarkofágu relativně porušený, čímž se naskýtá možnost podrobnějšího zkoumání. „Nemůžeme nadělat víc škody, než napáchali vykradači hrobek,“ vysvětlil Fraser s tím, že díky odkrytí sarkofágu naopak dojde ke vhodné stabilizaci a konzervaci zbytků mumie.

Hieroglyfy na sarkofágu podle Frasera naznačují, že pochází z roku 600 před naším letopočtem. Původně byla v rakvi pohřbena žena Mer-Neith-it-es, která byla egyptskou kněžkou nebo věřící. Vědci budou nyní testovat, jestli nalezené ostatky patří ženě, která zemřela v dané době. Pokud se prokáže, že ano, je pravděpodobné, že uvnitř sarkofágu leží právě Mer-Neith-it-es.

Minulý týden vědci dokončili snímání ostatků metodou počítačové tomografie. Skrze tu zaznamenali několik kostí, obvazů, úlomků a více než 7 tisíc korálků z pohřební šály.

Reklama

Doporučované