Hlavní obsah

Přes 150 let staré dělostřelecké opevnění lokalizovali archeologové s přesností na centimetry. Pomohla jim k tomu magnetografie

Přes 150 let staré dělostřelecké opevnění zaměřili hradečtí archeologové. Pomohla jim moderní technika.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedno ze sedmi rakouských dělostřeleckých opevnění se podařilo lokalizovat archeologům z Univerzity Hradec Králové. K určení místa použili přístroj, který rozezná změny v geologickém podloží na základě odchylek magnetického pole Země.

Článek

Archeologové z Univerzity Hradec Králové dokázali s přesností na centimetry lokalizovat jedno ze sedmi rakouských dělostřeleckých opevnění. To vojáci vybudovali v předvečer bitvy, která se odehrála 3. července 1866 a je známá jako bitva u Hradce Králové či bitva na Chlumu. Byla jedním z největších bojových střetnutí na území České republiky. K zaměření použili magnetograf, přístroj, který rozezná změny v geologickém podloží na základě odchylek v působení magnetického pole Země.

Vědci doposud znali jen hrubé umístění dělostřeleckých opevnění mezi obcemi Neděliště a Lípa, vycházeli pouze z dobových map a nákresů z roku 1866. „Dokázali jsme říct, že opevnění bylo nejspíš na tomto poli nebo blízko této křižovatky. Magnetometr však dokázal přesné místo určit na centimetr,” popisuje archeolog a pedagog hradecké univerzity Petr Hejhal, který na výzkumu spolupracoval se svým studentem Matoušem Holasem. Ten výzkum pojal jako podklad pro svoji diplomovou práci.

„Magnetometr funguje na principu měření magnetického pole země, které je narušeno jakoukoliv anomálií, jež zasáhne do geologického podloží. Přístroj přesně identifikuje místa, kde k narušení podloží došlo,” vysvětluje princip magnetometru Holas. Výsledky přístroj výzkumníkům dá téměř ihned a ukáže jim úplně všechny změny, ke kterým na daném místě v historii došlo. „Díky měření jsme zachytili i jiné anomálie, například pravěké sídliště, které v místě v minulosti bylo. To však nebylo naším cílem,” říká student archeologie.

K bitvě u Hradce Králové došlo 3. července 1866 a stala se rozhodujícím střetnutím prusko-rakouské války. Počet obětí na obou stranách sporu se dohromady vyšplhal k deseti tisícům.

Reklama

Doporučované