Hlavní obsah

Přes 30 tisíc vražd. Mexiko hlásí rekordní počet násilných smrtí a jejich množství stále roste

V Mexiku stále stoupá počet vražd, čísla jsou rekordní.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Od ledna do března letošního roku bylo v Mexiku zabito 8493 lidí, což je o 9,6 procenta více než ve stejném období loňského roku. Ten byl přitom nejkrvavější v dějinách země, násilně loni přišlo o život více jak 33 500 lidí.

Článek

Když v prosinci loňského roku skládal inaugurační přísahu, sliboval prezident Mexika Andrés Manuel Lopéz Obrador mimo jiné i boj s kriminalitou spojenou zejména s drogovými kartely. Ačkoliv tvrdí, že se mu počet vražd povedlo snížit, čísla mluví pro němu.

AMLO, jak se hlavě státu přezdívá, pokračuje ve válce s drogovým podsvětím a ta přináší krvavou daň.

Konflikt má totiž i ten rozměr, že pokud se úřadům podaří zatknout hlavu sdružení, nastane v podsvětí boj o jeho místo a nadvládu nad oblastí.

Mexiko pro boj s problémem zřídilo zvláštní národní gardu. Ta má převzít problematiku od armády, která byla do války zapojena od roku 2006. Proti zapojení vojska Obrador již dříve protestoval. Dosud však tento krok nezrušil navzdory tomu, že od roku 2006 bylo zaznamenáno téměř 250 000 zabitých z obou stran.

Například v březnu letošního roku zemřelo při střelbě v nočním klubu více než patnáct lidí. Tuto sobotu zase střelec na rodinné oslavě zabil sedm mužů, pět žen a jedno dítě.

Země Latinské Ameriky jsou dlouhodobě jedny z nejnebezpečnějších. Statistikou se zabývá server InSight Crime, který se na oblast specializuje. Podle něj na 100 000 obyvatel vycházelo v roce 2018 například ve Venezuele 81,4 vraždy. Druhý v tabulce je Honduras s 51 vraždami a třetí Jamajka s 47 zabitými na 100 000. Mexiko v žebříčku pro minulý rok skončilo sedmé.

Reklama

Související témata:

Doporučované