Hlavní obsah

Přes 50 mrtvých a sto zraněných. Afghánistán překvapily silné deště

Foto: Profimedia.cz

Snímek z odklízecích prací v jedné ze zasažených vesnic.

Reklama

Desítky lidských životů a bezmála stovku zraněných si vyžádaly bleskové záplavy na severovýchodě Afghánistánu. Tamní obyvatele v noci na dnešek překvapil prudký déšť, oznámily afghánské úřady.

Článek

Mluvčí jedné ze zasažených provincií Parván uvedla, že zemřelo nejméně 66 lidí, a upozornila, že konečná bilance může ještě vzrůst, jelikož stále pokračují záchranné práce. Agentura DPA s odvoláním na zdravotnické úřady informovala nejméně o 51 mrtvých.

Mezi oběťmi je také několik dětí a někteří zranění jsou v kritickém stavu, uvedl šéf nemocnice v Parvánu.

Voda podle mluvčího ministerstva pro zvládání přírodních katastrof zablokovala dálnice do východních a severních provincií. „Kromě záchrany osob pracujeme také na otevření dálnic pro dopravu,“ uvedl mluvčí, podle kterého bylo v Parvánu zničeno nejméně 300 domů a tisíce lidí jsou bez střechy nad hlavou. Ministerstvo podle něj před možnými záplavami varovalo obyvatele zasažených provincií v úterý večer.

Zničené domy a neprůjezdné cesty hlásí také provincie Kápísá, Pandžšír a Paktíja. Nejméně dva lidé zemřeli a pět bylo zraněno v provincii Vardak. V provincii Nangarhár zemřeli dva příslušníci jedné rodiny, když na ně spadla stěna v podmáčeném domě, čtyři další jsou zranění.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v prohlášení vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí a nařídil do Parvánu a dalších provincií vyslat humanitární pomoc.

Záplavy jsou v letních měsících na severu a východě Afghánistánu časté, uvádí agentura AP, každoročně si vyžádají stovky mrtvých.

Reklama

Doporučované