Hlavní obsah

Přes 60 tisíc lidí pochodovalo Bruselem proti oteplování. V Polsku začíná světová konference o klimatu

Desetitisíce lidí pochodovaly i jely napříč Bruselem, prosestovaly proti oteplování.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Desítky tisíc lidí se v neděli zúčastnily protestního pochodu v Bruselu, který po belgické vládě požadoval respektování jejích závazků v boji se změnami klimatu. Demonstrace se podle agentury Reuters konala ve stejný den, kdy začala v Polsku světová konference o změnách klimatu COP24.

Článek

Podle policie se nedělní manifestace zúčastnilo 65 tisíc lidí, příčemž mnoho z nich protestovalo při jízdě na kole. Demonstranti požadovali „ambiciózní” politiku v oblasti klimatu, která by omezila globální oteplování na 1,5 stupně Celsia, a to v souladu s cíli pařížské klimatické dohody z roku 2015. Organizátoři pochodu také vyzývali k většímu využití energie z obnovitelných zdrojů či rozšíření sítě cyklistických stezek.

Ke klimatické konferenci COP24 v Katovicích

V polských Katovicích přitom v neděli začala plenárním zasedáním 24. konference OSN o změnách klimatu. Zasedání COP24 se účastní zástupci 190 zemí, včetně České republiky, kterou bude zastupovat ministr životního prostředí Richard Brabec. Schůzka potrvá do 14. prosince. Hlavním cílem konference je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů klimatické dohody z Paříže a odpověděla na varovné zprávy vědců. Ministři a někteří nejvyšší představitelé zemí se připojí k účastníkům konference v pondělí.

V Polsku tak byly podle agentury AP na neděli naplánované protesty ekologických aktivistů, kteří požadují ukončení těžby uhlí v zemi. Uhlí se na celkové výrobě elektřiny v zemi podílí 80 procenty a Katovice a okolí jsou důležitým centrem těžby uhlí v Polsku.

Protestovalo se i v Německu

Již v sobotu však protestovaly tisíce lidí v německých městech Berlín a Kolín s požadavkem, aby od uhlí upustilo Německo. Premiér nejlidnatější německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet však v neděli uvedl, že stanovení pevného termínu pro ukončení provozu uhelných elektráren by nyní bylo ukvapené.

Němečtí představitelé doufali, že představí plán odchodu země od uhlí na zmíněném jednání v Katovicích. Odborná komise ale nakonec odložila vydání doporučení na příští rok, uvedla agentura AP.

Reklama

Doporučované