Hlavní obsah

Přes 60 tisíc pacientů si musí hledat nového lékaře. Doktoři zavřeli ordinace

Desítky praktických lékařů natrvalo uzavřely své ordinace.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Řada praktiků ukončila praxe. Nejhorší situace je ve Středočeském kraji.

Článek

Více než 60 tisíc pacientů si po Novém roce musí hledat nového praktického lékaře pro sebe nebo své děti. Bezmála čtyřicet doktorů se totiž rozhodlo uzavřít své ordinace. A nepodařilo se za ně najít žádnou náhradu.

Seznam získal tyto údaje od krajských úřadů. Nejhorší situace je ve Středočeském kraji. Tady k 1. lednu skončilo 13 doktorů. V Moravskoslezském nebo Jihomoravském kraji pak uzavřelo své ordinace po čtyřech praktických lékařích.

„Vysvětlím, proč ti kolegové odcházejí. Je to kvůli dlouhodobému podfinancování, jsou přetížení tou administrativou. Jsou to zejména ti starší kolegové, kteří už toho prostě mají dost,“ prohlásil místopředseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Problém je o to větší, že uzavření ordinací hlásí i v regionech, kde je už teď doktorů nedostatek a kde se každý stará až o čtyři tisíce pacientů. Může se tak klidně stát, že lidé budou muset dojíždět za novým praktickým lékařem desítky kilometrů.

„Pracuji na Praze–západ v Dobřichovicích a tady měla spousta lidí lékaře v Praze. Já momentálně vím, že na Praze 5 dva lékaři skončili a nás se ptají lidé každý den, jestli je vezmeme,“ řekl praktický lékař Martin Dudek.

Doktoři také uvádí, že mohlo skončit mnohem více praktiků. Někteří si to prý rozmysleli, když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že nebudou dostávat letos pokuty, když do svých ordinací nezavedou elektronický recept. Tato novinka je právě pro lékaře od letoška povinná.

Ministr zdravotnictví říká, že to není jen otázka elektronického receptu. Podle něj je dalším důvodem jejich odchodů i fakt, že praktičtí lékaři stárnou. „Dobrá zpráva je, že stále více mladých doktorů má o tento obor zájem, ovšem problém je, že raději jdou do větších měst než na venkov,“ dodal Vojtěch.

Reklama

Doporučované