Hlavní obsah

Přes 650 Polek se v posledním půl roce vydalo na potrat do zahraničí

Foto: Profimedia.cz

Protest proti zákazu interrupcí v Polsku.

Reklama

Více než 650 žen z Polska se v posledním půl roce vydalo podstoupit potrat do zahraničí.

Článek

Ústavní soud loni v říjnu potraty v Polsku prakticky zakázal. Polky, které si v posledním půl roce přály ukončit těhotenství, mířily hlavně do Německa a do Česka. Ve čtvrtek to řekla poslankyně opoziční Levice (Lewica) Katarzyna Kotulová.

„Stát předstírá, že potraty nejsou a že problém neexistuje,“ řekla Kotulová podle agentury PAP. Podotkla přitom, že více než 10 000 žen se rozhodlo ukončit těhotenství pomocí léků, 200 žen se pro potrat tímto způsobem rozhodlo, když byly už ve druhém trimestru.

Podle Wandy Nowické je situace v Polsku dramatická, lékaři prý provádějí méně prenatálních vyšetření a potraty se nadále provádějí, ale mimo oficiální systém zdravotnictví. Za pomoc pacientce k potratu hrozí lékaři až tři roky vězení.

Polský ústavní soud loni 22. října vydal nález, v jehož důsledku se zpřísnily už beztak velmi restriktivní předpisy týkající se potratů. Nově jsou interrupce zakázány v případě závažného poškození plodu. Na vady plodu přitom připadalo asi 98 procent legálních potratů. Rozhodnutí ústavního soudu vyvolalo v Polsku vlnu velkých protestů, vláda národně-konzervativního Práva a spravedlnosti ale neustoupila.

Deník Gazeta Wyborcza nedávno napsal, že polská diplomacie intervenovala v Praze kvůli návrhu zákona, který by umožnil Polkám nechat si v Česku legálně provést umělé přerušení těhotenství. Náměstek polského ministra zahraničí novelu českého Senátu označil za povzbuzování Polek k obcházení zákonů jejich vlastní země.

Občanky Evropské unie mohou legálně podstoupit umělé přerušení těhotenství v Česku. A to i v případě, že by do Česka přicestovaly pouze za tímto účelem na několik dnů. Rozhodlo tak Ministerstvo zdravotnictví, a popřelo tak předchozí výklad ministra Jana Blatného (za ANO). Tehdejší ministr v dopise pirátskému poslanci Františku Kopřivovi totiž loni sdělil, že zdravotníkům, kteří provedou potrat Polkám, hrozí vězení.

Reklama

Doporučované