Hlavní obsah

Přes 700 dětí odebraných na hranicích USA se dosud nevrátilo ke svým rodinám

Rodiny byly rozděleny na hranicích v rámci politiky nulové tolerance.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Ve čtvrtek vypršel termín pro navrácení dětí nelegálních přistěhovalců, ty byly od svých rodin odděleny na amerických hranicích. U 1800 se vládě podařilo rodiny znovu spojit, více než 700 dětí však na návrat k rodičům stále čeká.

Článek

Přes 700 dětí izolovaných při pokusu migrantů o ilegální přechod hranic Spojených států se dosud nevrátilo k jejich rodinám. U více než 1800 dětí se to americkým úřadům podařilo. Praxi odebírání dětí, která v USA vyvolala bouři nevole, zavedly úřady v rámci „nulové tolerance“ prezidenta Donalda Trumpa vůči nezákonnému přistěhovalectví.

Brek a volání po rodičích. Média zveřejnila nahrávku dětí oddělených od rodin na hranicích USA s Mexikem:

Audiozáznam z detenčního zařízení pro děti na hranicích USA s Mexikem.Video: Lukáš Marek, Reuters

Vláda měla z rozhodnutí soudu v kalifornském San Diegu všechny rodiny spojit do čtvrteční půlnoci, což se nepodařilo. Soudce Dana Sabraw ale podle agentury AP hodlá vzhledem k náročnosti celé operace projevit shovívavost.

Rodičům bylo zatím odevzdáno 1442 pětiletých a starších dětí, internovaných v zařízeních imigrační služby. Dalších 378 se k rodičům dostalo jinde, případně je převzali pečovatelé, většinou rodinní příslušníci. Společně se vracejí do středoamerických států, většinou do Guatemaly, Salvadoru nebo Hondurasu.

O děti v internaci se staraly americké dobročinné spolky, které jim poskytovaly stravu, ošacení či dokonce tkaničky do bot, které jsou osobám v internaci odebírány. Pomoc rozděleným rodinám poskytovaly nadace financované zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem, šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem a dalšími.

Soudce Sabraw v červnu vládě nařídil, aby rozdělování rodin zastavila a vrátila děti rodičům - děti mladší pěti let do dvou týdnů a starší pěti let do měsíce.

Reklama

Doporučované