Hlavní obsah

Přes čtvrt milionu lidí uprchlo ze syrského Idlibu. Vláda stupňuje ofenzivu

Foto: Profimedia.cz

Syrská vláda v čele s Bašárem Asadem v tuto chvíli ovládá sedmdesát procent země a už několikrát slíbila, že i nad Idlibem převezme zpátky kontrolu.

Reklama

Více než čtvrt milionu lidí uprchlo ze severozápadu Sýrie. A to za poslední dva týdny, uvedla Organizace spojených národů.

Článek

Podle zprávy, kterou mezinárodní organizace zveřejnila v pátek, opustilo přes 235 tisíc lidí v reakci na tvrdé boje provincii Idlib, jež je v držení rebelů napojených na teroristickou organizaci al-Káida. Syrská armáda v posledních týdnech zintenzivnila ofenzivu v této oblasti – vede ji za podpory spojeneckého Ruska.

V provincii Idlib žijí asi tři miliony lidí včetně těch, kteří sem v posledních devíti letech konfliktu utekli z jiných částí země. Syrská vláda v čele s Bašárem Asadem v tuto chvíli ovládá sedmdesát procent země a už několikrát slíbila, že i nad Idlibem převezme zpátky kontrolu.

Útoky zaměřila na města Maara an-Numán a Sarákib na jihu provincie, která leží na dopravní tepně spojující Aleppo s metropolí Damaškem. Právě zprovoznění klíčové dálnice je cílem syrského režimu.

Povstalce limituje počasí i vybavení

Oblast je podle agentury AFP po vylidnění mezi 12. a 25. prosincem téměř prázdná. Vysoce postavený člen Národní fronty pro osvobození, již podporuje Turecko, uvedl, že se režim snaží obléhat město ze tří stran, ale že mu odolávají.

„Plánovali jsme zahájit protiútok, ale počasí nám nepřálo, takže jsme plán zrušili. V následujících dnech ale připravujeme další. A přidalo se k nám mnoho jiných povstaleckých skupin, aby s námi bojovaly,” uvedl Kanaan Ahmad.

Foto: Profimedia.cz

Z města Maara an-Numán prchají lidé. Snímek byl pořízen na Štědrý den.

Syrský režim za podpory Ruska útočí na města ze vzduchu i země. Povstalci jsou podle Ahmada limitováni i vybavením. „Oni používají moderní tanky, které nezničíme zastaralými raketami, jež máme k dispozici,” řekl. Podle něj utrpěly obě strany těžké ztráty.

O Idlib se bojuje od dubna

Podstatnou část oblasti má pod kontrolou skupina Hayat Tahrir al-Sham, bývalý spojenec al-Káidy. Její vůdce tento týden naléhal na džihádisty i spojence z řad povstalců, aby zamířili do první linie bojů a bojovali proti „ruským okupantům” a vládě.

O provincii Idlib syrská vláda bojuje už od dubna letošního roku. Poslední příměří tu bylo sjednáno v srpnu. Opoziční vůdce Nasr Harírí vyzval světové společenství, aby pomohlo lidem, kteří uvázli v Idlibu, a tamní situaci popsal jako humanitární katastrofu, napsala ČTK.

Reklama

Doporučované