Hlavní obsah

Přes Instagram a Facebook vydíral dívku, chtěl intimní videa a dostal je

Policejní video radí dětem, jak se bránit sexuálním predátorům.Video: Policie ČR

 

Reklama

Sedmadvacetiletého muže z Kladenska stíhají kriminalisté za to, že prostřednictvím sociálních sítí nutil nezletilou dívku k zaslání jejích choulostivých a intimních videí. Dívka mu je ze strachu poslala.

Článek

„Muž je podezřelý ze spáchání zvlášť závažného zločinu sexuálního nátlaku v souběhu s přečinem výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií. Od ledna až do konce května prostřednictvím sociálních sítí Facebook a Instagram začal komunikovat s nezletilou dívkou, kterou požádal o přátelství. Nejprve s ní začal komunikovat a později ji měl prostřednictvím těchto sítí nutit k zaslání jejích choulostivých a intimních videí, a to i přesto, že věděl, že jí je méně než 15 let,“ vysvětlila policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

„Činil tak s pohrůžkou, že pokud dívka neuposlechne, zašle jejím spolužákům její choulostivé video, jímž disponuje. Dívka ze strachu videa muži poslala, později však začala odmítat a přestala s mužem komunikovat, ten však měl i nadále naléhal a dívce vyhrožovat. Ve chvíli, kdy mu dívka žádné další video neposlala, rozeslal její videa čtyřem dívčiným spolužákům,“ dodala policistka.

„Policie by měla posílit aktivní vyhledávání této trestné činnosti na internetu.“

Muži hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení.

Policie radí, jak mají mladí lidé v podobných případech postupovat. „Pokud vás kdekoliv na internetu nebo prostřednictvím sociálních sítí kontaktuje neznámá osoba, nikdy nereagujte na výzvy s nevhodným obsahem, nezasílejte v žádném případě své intimní a choulostivé fotografie nebo videa cizím osobám, ale ani svým přátelům. Tyto materiály mohou být velmi snadno zneužity a použity proti vám,“ upozorňují policisté.

Jeden z predátorů už od soudu odešel s trestem.

Případů sexuálního nátlaku a vydírání dětí prostřednictvím internetu a sociálních sítí přibývá. Vznikla proto kampaň Evropského policejního úřadu Europol s názvem SAY NO! (ŘEKNI NE!). Kampaň zahrnuje film, který pomáhá rozpoznat potenciální rizikovou komunikaci vedoucí k sexuálnímu nátlaku a vydírání, poskytuje online preventivní rady a upozorňuje na důležitost nahlásit takové závadové jednání kompetentním orgánům.

Rady pro děti

Jsi oběť? Řekni si o pomoc. Nahlas to!

Výzva Europolu těm, kteří se stali nebo se můžou stát cílem páchání této trestné činnosti, je následující: „Neplať a nestyď se to ohlásit na policii. Pokud ti někdo bude vyhrožovat, že bude sdílet tvé fotky nebo video se sexuálním podtextem, když nepošleš peníze, postupuj následovně:

Už nic dalšího nesdílej, nic neplať.

1. Vyhledej pomoc. Nejsi sám.

2. Uchovej si důkazy. Nic nevymaž.

3. Přestaň komunikovat. Odstav dotyčnou osobu.

4. Oznam to na policii!

Reklama

Doporučované