Hlavní obsah

Přes LGBT-free zóny vlak nejede. Nizozemské město ruší vazby s polským

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Po několika letech přátelských vztahů se nizozemské město Nieuwegein rozhodlo zpřetrhat vazby s městem Pulawy v Polsku. Důvodem je prohlášení polské obce za LGBT-free zónu, tedy zónu, kam lidé hlásící se k této komunitě nesmějí.

Článek

Města Nieuwegein a Pulawy byla sesterskými 21 let. Poté, co toto spojení v roce 2015 formálně skončilo, ale stále udržovala přátelskou spolupráci. I ta ovšem byla v úterý se vším všudy oficiálně ukončena, když předchozího dne rada nizozemského města téměř jednomyslně odhlasovala konec této spolupráce, informoval list The Guardian.

Spouštěčem pro dané hlasování, jehož výsledek byl v poměru 26 : 1, byly události ze začátku tohoto roku. V lednu bylo totiž polské město prohlášeno za zónu, jejíž území není přístupné členům LGBT komunity.

LGBT-free zóny

Za tzv. LGBT-free zóny se v Polsku prohlásilo už několik desítek obcí, jednou z nich je také právě Pulawy. Tato území se zavázala například netolerovat příslušníky této komunity nebo nefinancovat organizace, které usilují o prosazení rovných práv pro všechny. Podle aktivistů, kteří za rovnost v Polsku bojují, jsou tyto zóny přibližně na třetině území země.

Předtím než byli radní z Nieuwegeinu 13. července svoláni k hlasování, snažilo se město situaci probrat přímo se svým polským protějškem, uvádí rada ve svém úterním prohlášení. Z Pulawy ale na dopis, který do Polska na jaře zaslal starosta nizozemského města Frans Backhuijs, údajně nikdy neměla přijít odpověď. To, že byl dopis z Nizozemska vůbec odeslán, ovšem zpochybňuje například polský list Gazeta Wyborcza.

„Je to právě přátelský vztah mezi městy, co dává prostor k dialogu o těchto tématech. Je škoda, že Pulawy tuhle konverzaci nechce,“ uvádí město Nieuwegein v prohlášení slova členky tamní rady Marieke Schoutenové.

Své rozhodnutí pak rada demonstrovala přelepením názvu polského města nálepkou v podobě LGBT vlajky na jedné z uvítacích cedulí Nieuwegeinu. Tento akt zakrytí sesterské obce byl zvěčněn na fotografii, která doplnila jak oficiální prohlášení, tak i příspěvek zveřejněný účtem rady na sociální síti Facebook.

„V Nieuwegeinu může být každý, kým je, bez ohledu na sexuální orientaci, pohlaví, náboženství nebo etnický původ. Pokud jde o nás, LGBT-free zóny, jako je Pulawy, jsou opravdu nepřijatelné,“ stojí v příspěvku.

V minulých dnech byl na post prezidenta v Polsku znovuzvolen Andrzej Duda, který sám již dříve označil LGBT za ideologii horší než komunismus a během kampaně získal na oblibě například slibem, že právě před touto ideologií ochrání polské děti. Duda se tím snažil zmobilizovat hlavně svou konzervativnější a převážně venkovskou základnu. Činil tak s odvoláním na tradiční katolické hodnoty a příslibem zachování populárních politik sociální péče.

LGBT komunita je v Polsku celkově vnímána jinak než v jiných zemích Evropy. List The Guardian uvádí, že během průzkumu, který byl v zemi proveden minulý rok, bylo u mužů do 40 let nejčastější odpovědí na otázku, co vnímají za největší hrozbu Polska, uvedení tohoto hnutí.

Reklama

Doporučované