Hlavní obsah

Přes měřáky mýta málem nevidí na silnici. I tak jezdí řidiči kamionů po Evropě

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Řidiči kamionů jezdících po Evropě mají na skle klidně i deset palubních jednotek.

Reklama

Především řidiči z východní Evropy a Blízkého východu byli v pondělí zaskočeni novým mýtným systémem v Česku. Na sklo v kabině jim přibyla nová krabička.

Článek

Nejdřív čtyřicet minut v koloně, pak dvacet minut ve frontě u výdejního místa. Tureckého řidiče kamionu v pondělí ráno u Lanžhota na Břeclavsku zaskočil nový mýtný systém. „Vůbec jsem o tom nevěděl,“ říká čtyřicátník s úsměvem poté, co za kauci 2500 korun dostal novou palubní jednotku pro satelitní rozpoznání auta.

Turecký šofér patří k menšině řidičů, především z východní Evropy, k nimž informace o změně mýta v Česku nedoputovala. Nedaleko slovenské hranice na odpočívce u Lanžhota dopoledne parkovaly desítky kamionů, především z Maďarska, Srbska, Rumunska a dalších balkánských zemí.

„Třeba Rumuni stále nemají vyzvednuto asi 20 tisíc palubních jednotek. Přestože jsme informace dopravcům dali, oni je řidičům předají třeba jen s tím, že se tam budou muset registrovat,“ vysvětlil mluvčí CzechTollu Miroslav Beneš. Společnost má nový systém na starosti.

Na odpočívce se nárazově tvořily fronty, přestože šoféři mohli využít tři výdejní místa v kioscích nebo tři pojízdné bílé multivany s nápisem myto.cz. „Jak krabička funguje, zatím vůbec netuším. Dostal jsem k tomu brožuru, tak to teď musím celé pročíst,“ směje se turecký řidič.

Ve svém kamionu má na předním skle vylepených osm palubních jednotek. „Další jsou ve skříni,“ říká, zatímco ukazuje na krabičky z Rakouska, Slovinska, Polska nebo Slovenska.

„Když si dá člověk všechny tyto přístroje na okno, tak skoro není vidět ven,“ povídá.

Turecký „měřák“ má podobu miniaturního pásku nahoře na skle. „Plně automatický. Škoda, že nejsou takové všechny, hned bych měl lepší výhled ven,“ popisuje.

V některých zemích přitom musí všechny jednotky uklidit do skříně v kabině, jinak by mu hrozila pokuta. „Třeba ve Švýcarsku všechny krabičky sundávám. To je pořád dokola,“ lamentuje.

Také jeho kamion od pondělního dopoledne nově patří do českého mýtného systému. Na další desítky tisíc řidičů ještě registrace čeká.

Reklama

Doporučované