Hlavní obsah

Z Česka odchází plynárenská společnost innogy

O energetice a innogy mluví v rozhovoru Adama Junka také vládce miliardového impéria Centropol Aleš Graf.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší plynárenská společnost na trhu innogy s největší pravděpodobností zmizí z českého trhu. Podle Hospodářských novin se to dotkne více než jeden a půl milionu zákazníků, kterým dodává hlavně plyn.

Článek

Společnost bude muset podle HN prodat svá aktiva a z českého trhu postupně zmizí. Podle deníku innogy tlačí k prodeji evropská pravidla na ochranu hospodářské soutěže kvůli obchodu mezi její mateřskou firmou RWE a další německou společností E.ON. Deník upozorňuje, že až 1,6 milionu zákazníků přejde pod nového dodavatele plynu.

Společnost ale takové tvrzení odmítá. „Pro naše zákazníky se nic nemění. Veškeré smlouvy zůstávají v platnosti a innogy bude i nadále spolehlivým dodavatelem energie na českém trhu,“ píše v prohlášení firma.

Připravovaný obchod je podle HN součástí jedné z historicky největších energetických transakcí v Evropě. V rámci ní si dva německé giganty E.ON a RWE prohodí aktiva v přepočtu za 1,1 bilionu korun. Na konci obchodu má E.ON vlastnit přenosové sítě obou společností plus dodávky zákazníkům a RWE získá všechny obnovitelné zdroje.

Celou transakci zatím zkoumá Evropská komise. Její finální rozhodnutí se očekává 20. září. Jak píší HN, v Česku by se díky spojení mohl stát E.ON dominantním hráčem hned ve dvou oblastech. innogy má nyní 1,6 milionu zákazníků převážně s plynem, E.ON 1,3 milionu, i když u něj tvoří většinu dodávky elektřiny. Při spojení by se tak firmy blížily hranici tří milionů zákazníků. Tolik má v Česku jen polostátní ČEZ.

Reklama

Doporučované