Hlavní obsah

Přes půl planety za 4500 Kč. S přestupem v epicentru světové epidemie

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Přímý let z Hongkongu do New Yorku trvá zhruba 15 hodin a je to jedna z nejdelších tras, které lze vzduchem na jeden zátah urazit. A tak není divu, že cestující s nižšími čásovými nároky (a hubenější peněženkou) volí spoje s mezipřistáním. Pro opravdové fanoušky levného cestování připravily čínské aerolinky China Southern Airlines nepřekonatelnou nabídku.

Článek

Nejlevnější jednosměrný let ze zvláštní administrativní oblasti Hongkong do Nového Yorku s přestupem v čínské metropoli Peking obvykle stojí kolem deseti tisíc korun na osobu. Řádění koronaviru se však projevilo i v cenách aerolinek.

Čínský dopravce China Southern Airlines začal podle agentury Bloomberg nabízet na první pohled bezkonkurenční cenu – zhruba 4500 Kč za cestu přes půl planety nezní na první dobrou vůbec špatně. Jenže problém je s místem mezipřistání: Wu-chan. V jedenáctimilionovém městě, ze kterého se po celém světě rozšířila nákaza koronavirem, by cestující měli strávit asi šest a půl hodiny. A trnout, jestli na letišti neztroskotají úplně.

Viděno z Evropy dává podobná linka stejný smysl jako let do Tokia s mezipřistáním v Černobylu, ale své pasažéry si pravděpodobně najde. Otázkou však zůstává, jak dlouho bude podobné spojení možné. Vláda v Hongkongu totiž v rámci boje proti koronaviru postupně omezuje spojení s pevninskou Čínou a lety do Wu-chanu budou pravděpodobně další na řadě.

Hongkongské aerolinky se vůbec snaží, aby šíření viru nepodporovaly. Z palub strojů dopravce Cathay Pacific proto zmizely ručníky, polštářky, deky i časopisy rozdávané klientům. V ekonomické třídě firma do odvolání zrušila prodeje na palubě a rozvoz jídla a pití. Ve vyšších třídách budou muset cestující oželet servírování na talířích, místo toho dostanou pokrmy v obalu na jedno použití, uvedla CNN.

Ještě dál zašly thajské aerolinky Thai Airways. Jejich palubní personál bude na trasách do nebezpečných destinací nosit roušku a gumové rukavice. A po příletu technici celý prostor letounu včetně kokpitu vydezinfikují. Ke stejnému kroku přistoupily také japonské All Nippon Airways.

Foto: Seznam Zprávy

Je libo letenku s přestupem ve Wu-chanu?

Reklama

Doporučované