Hlavní obsah

Přes řeku a přes plot. Migranti se do USA snaží dostat navzdory varování

Mexičtí migranti ilegálně překračují hranice USA.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Americká pohraniční stráž zveřejnila video, na kterém migranti podlézali plot na hranicích Spojených států a Mexika. Na nahrávce je vidět rodina s malými dětmi.

Článek

Od prosince minulého roku Spojené státy přijaly 125 tisíc uprchlíků, kteří na hranice dorazili jako rodina. Americká pohraniční stráž nyní zveřejnila nahrávku obvyklého průběhu přechodu ilegálních migrantů. Přestože na ně členové stráže volali, aby ilegálně nepřekračovali hranice, migranti neposlechli. Jejich reakce naznačuje, jak tristní je situace v zadržovacích centrech, která jsou přeplněná žadateli o azyl.

„Lidé nám říkají, že sem přišli, protože se snaží uniknout hrozbám, kterým jsou vystaveny jejich děti i oni sami. Viděli členy svých rodin unesené nebo zavražděné. Byli biti. Víte, oni nemají možnost zůstat tam, kde jsou, není to tak, že se prostě chtějí přestěhovat,“ řekla v rozhovoru pro agenturu AP předsedkyně luteránských sociálních služeb, které se starají o migranty ve Spojených státech Connie Phillipsová.

Americký prezident Donalds Trump v pátek pohrozil, že hranici tento týden uzavře, protože Mexiko prý na nelegální migraci vydělává. „Necháme to zavřené na dlouhou dobu. Nedělám si legraci. Mexiko to musí zastavit,“ řekl Trump novinářům. Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard pak na Twitteru napsal, že jeho země pod výhrůžkami nejedná. Mexiko zadrželo tisíce lidí směřujících k americkým hranicím a v jeho chování je od pondělí patrný velký rozdíl, prohlásil prezident Trump. Zopakoval ale, že bude-li muset, nebude váhat s uzavřením americko-mexických hranic, jak už varoval mexickou stranu minulý týden.

Připustil, že zavření hraničních přechodů by mělo negativní dopad na americkou ekonomiku. Podle agentury Reuters by znemožnilo cestování milionům lidí, kteří překračují hranice legálně. Mohlo by rozvrátit i obchodní výměnu v hodnotě miliard dolarů.

Zmírnění svého stanoviska naznačil Trump i na Twitteru. „Po mnoha letech (desetiletích) Mexiko zadrželo velký počet lidí na své jižní hranici, hlavně z Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru. Všichni jen po léta brali americké peníze a nedělali pro nás absolutně nic. Stejně jako demokrati v Kongresu!“ napsal prezident.

Prezidentská mluvčí Sarah Sandersová v televizi Fox News řekla, že Mexiko při blokování migrace zmobilizovalo síly a mělo by v tom pokračovat. „Projevují značnou dávku odpovědnosti,“ řekla americké televizi. „Dělají toho teď mnohem víc, nepouštějí dál osoby, které chtějí v USA žádat o azyl. Opravdu nám tím pomáhají a chceme, aby to tak pokračovalo,“ uvedla Sandersová.

Americká vláda má podle mluvčí zájem, aby se Mexiko problémem migrace zabývalo, „abychom nebyli nuceni sáhnout k drastickým opatřením, jako je uzavření hraničních přechodů“.

Reklama

Související témata:

Doporučované