Hlavní obsah

Přes Rozvadov domů. Před 30 lety přijel do „svobodného“ Československa Ivan Lendl

Foto: Dan Smith Hulton Archive, Getty Images

Jeden z nejlepších tenistů všech dob Ivan Lendl.

Reklama

Přesně před 30 lety přijel do rodného Československa na návštěvu Ivan Lendl. Osminásobného vítěze tenisových grandslamů pozvalo Koordinační centrum Občanského fóra. Lendl dostal už v roce 1987 ve Spojených státech „zelenou kartu“ a o rok později od československých komunistů i vytoužený vystěhovalecký pas. Domů se vracel slavný sportovec, o němž se komunisté snažili veřejnost usilovně přesvědčit, že už není „její“.

Článek

Psal se 25. únor 1990. Asi v 21 hodin přijíždí na hraniční přechod Rozvadov hned za vozem svých rodičů ve vypůjčeném mercedesu Ivan Lendl. Redaktor Československé televize Jan Slepička, který ve vysílání totalitního média v 80. letech úmyslně zamlčoval jména československých emigrantů a kvůli neúčasti v daviscupových zápasech se strefoval i do samotného Lendla, se ikony tenisového světa zeptal na jeho pocity.

„Hodně se těším a nechám se překvapit,“ odpověděl Lendl, jehož Slepička označoval coby československého tenistu. Jenže majitel dělového servisu a senzačního forhendu, který se na tenisový vrchol vydrápal neskutečným drilem a pílí, už byl v hlavě dávno Američanem. A to nejen proto, že se v září 1989 oženil s Američankou Samanthou a že v roce 1988 po nepochopitelných průtazích dostal od totalitní vlasti vystěhovalecký pas.

Pro československou veřejnost, vznášející se stále v křehkém demokratickém opojení, nebyl Lendlův příjezd takové „UFO“ jako účast Martiny Navrátilové na Federation Cupu v roce 1986. I tak ale přítomnost slavného sportovce, jehož komunistický režim v 80. letech sérií ústrků v podstatě vyštval ze země, způsobila pozdvižení. O Lendlovu pražskou exhibici s Miloslavem Mečířem byl enormní zájem. Hrozen zvědavců visel na Čechoameričanovi všude, kam se v únoru 1990 hnul.

Výjimkou nebyl hokejový stadion na pražské Slavii, kam Ivan Lendl zavítal na zápas Jaromíra Jágra a v hledišti seděl vedle Roberta „Bobbyho“ Holíka. Právě tohoto útočníka Lendl o pár měsíců později pomohl přivést do Hartfordu Whalers, tehdejšího klubu NHL, jehož byl slavný tenista spolumajitelem.

Podívejte se na fotogalerii Ivana Lendla, jedné z největších postav československého a světového tenisu, který na úplný vrchol přivedl i svého svěřence, Brita Andyho Murrayho.

+14

Reklama

Doporučované