Hlavní obsah

Přes Stožecké sedlo v Lužických horách vede nová turistická lávka

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Přestřižením pásky byla dnes v Lužických horách slavnostně otevřena nová turistická lávka přes Stožecké sedlo, rovněž zvané Šébr.

Článek

K dřevěné lávce turisty přivedou i dvě nové turistické stezky. Na oživení lokality pro výletníky se pracovalo rok, akce financovaná Ústeckým krajem vyšla na více než 19,5 milionu korun. ČTK o tom informoval vedoucí oddělení mediální komunikace na krajském úřadě Martin Volf.

Nová turistická lávka přes silně frekventovanou silnici I/9 z Rumburku na Nový Bor na Českolipsku propojuje Lužické hory s Českým Švýcarskem. Ústecký kraj nechal vybudovat i turistické trasy, které k ní vedou po obou stranách silnice. Lávka fakticky spojuje dva kraje, Liberecký a Ústecký, a propojuje turistické i běžkařské trasy, které v oblasti Stožeckého sedla vedou. V minulosti museli turisté i běžkaři riskovat a frekventovanou silnici přecházet, když se chtěli přes Stožecké sedlo dostat. O údržbu nové turistické lávky se postará Dobrovolný svazek obcí Tolštejn.

„Několik let se usilovalo o to, aby tudy lávka vedla. V okolí je spousta turisticky atraktivních tras, jejichž handicapem byla právě silnice I/9. Pro bezpečnost turistů, běžkařů, cyklistů, ale i místních obyvatel je význam lávky naprosto nezpochybnitelný,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Během zimy byla stavba přerušena, práce trvaly v součtu 27 týdnů, a to od srpna loňského roku.

V roce 2022 plánuje kraj vybudovat ještě pěší turistickou trasu s názvem Hřebenovka, která propojí Liberecký kraj s Ústeckým a přes Krušné hory bude pokračovat až do Karlovarského kraje.

Reklama

Doporučované