Hlavní obsah

Přešlap, chyba v úsudku. Kalousek se omlouvá za pivo v hospodě

Foto: TOP 09

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se na začátku čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny omluvil za úterní návštěvu uzavřené restaurace.

Článek

„Dovolte mi, abych se jako člen grémia Poslanecké sněmovny omluvil nejen veřejnosti, ale omluvil se i celé Sněmovně za přešlap, který jsem udělal toto úterý v odpoledních hodinách. Krátce jsem navštívil uzavřenou část restaurace za výdejním okénkem a také jsem tam konzumoval,“ řekl Kalousek.

Politik se omluvil také za následné zlehčování situace před reportéry Českého rozhlasu, kteří ho při návštěvě restaurace nachytali. „Největší úctu před zákonem musí mít zákonodárce sám. Veřejné osoby musí jít příkladem. Chci se omluvit i za to, že v první reakci jsem svůj přečin zlehčoval a nevhodně o něm žertoval. Dopustil jsem se chyby v úsudku, že se jedná o prkotinu, není to prkotina,“ uvedl Kalousek.

Restaurace jsou nyní na základě protiepidemických opatření zavřené, v provozu mohou mít jen výdejní okénko. Kalousek pobyt v restauraci komentoval tak, že si byl vyzvednout jídlo a při tom vypil jedno pivo.

Kalousek dodal, že nevyužije poslanecké imunity a případnou pokutu v plné výši uhradí. Zároveň potvrdil, že deseti tisíci korunami, což je maximální výše pokuty, přispěje na materiální zabezpečení boje s epidemií.

Pražský magistrát už ohlásil, že se bude případem ve správním řízení zabývat. Případ posoudí i pražská hygiena, potvrdila Radiožurnálu její šéfka Zdeňka Jágrová.

Návštěva zavřené restaurace stála na konci října post ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Prymula se hájil mimo jiné tím, že restaurací procházel do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Schůzky se účastnil také Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO , který byl některými opozičními politiky vyzýván, aby opustil funkci předsedy poslaneckého klubu. Stejnou funkci za TOP 09 zastává i Miroslav Kalousek.

Reklama

Doporučované