Hlavní obsah

Přešlapy krásné vévodkyně. Proč Meghan přitahuje kritiky?

Foto: ČTK/PA/Toby Melville

Porod malého Archieho doprovázelo několik porušení tradic. To vévodkyni Meghan mnoho kladných bodů nepřineslo.

Reklama

Tajení porodu, boj s bulvárem a stížnosti na těžký život. To jsou věci, které královská rodina většinou nedělá.

Článek

Byl to pohádkový příběh. Národem milovaný princ Harry, po královně druhý nejoblíbenější člen klanu Windsorů, si přivedl nevěstu a konečně nebude ten třetí vedle šťastného páru William a Kate. Navíc dívku neotřelou, slibující další pokrok v modernizaci zaběhané instituce, kterou královská rodina je. Míšenku, rozvedenou, navíc herečku.

Meghan Markleová měla příjemnou startovací pozici. Působila uvolněně, víc nespoutaně než protokolárním drilem vycvičení princové a princezny. Život královské rodiny je ovšem pod drobnohledem, který i seriálovou hvězdičku může zaskočit. Navíc britský bulvár (a nejen on) rád vyhledává alespoň zdánlivé rozbroje a neshody, které příběhy z paláce koření.

A k tomu mu novopečená vévodkyně ze Sussexu sama nahrála několikrát.

Možná paradoxně prvním příběhem, kdy začala ztrácet body jako nový miláček v rodině královny Alžběty II., byl nevraživý přístup k vlastnímu otci. Že se s ním nestýká, protože si jím připadá využívaná, bylo k pochopení, píše Daily Mail. To mohlo i z počátku vyvolat soucit. Zarputilé odmítání jakkoli si s ním poradit nebo mu alespoň pomoci ve chvíli, kdy se o něj přirozeně média začala zajímat, ale mohl kartu obrátit.

Přitom Thomas Markle rozhodně neměl zkušenosti s bulvárem, a už vůbec ne s královským protokolem. Alespoň pokus se s ním nějak domluvit a pomoci mu nápor zvládnout s větší grácií, který by rodině nedělal takovou ostudu, by vévodkyni Meghan udělalo větší službu než naprostá ignorace.

Klíčové přešlapy pak přišly s radostnou událostí. Neboli s narozením malého Archieho loni v květnu. Ještě předtím si nastávající matka zaletěla přes oceán na party ke své kamarádce Sereně Williamsové. Takzvaná baby shower neboli mejdánek s luxusními dárečky pro miminko byla až příliš okázalá a zavánějící hollywoodskými manýry. Navíc Meghan využila soukromého tryskáče a náklady na tuto cestu vyšplhaly na 250 tisíc liber.

A pak přišly tanečky kolem samotného porodu. Dlouho nebylo jasné, kde bude vévodkyně rodit. Navíc pak odmítla, aby dle tradice bylo vyvěšeno oznámení na branách Buckinghamského paláce. A když oficiálně Kensingtonský palác informoval, že vévodkyně začala rodit, bylo již dítě na světě, jak se ukázalo později. A příliš mnoho mlžení se neodpouští.

Malého Archieho pak také ukázala výrazně později, než bývá u královské rodiny běžné. Tvářičku malého syna také rodiče hodně kryli (pochopitelné, byť v rodině opět nezvyklé). A aby toho nebylo málo, tak křest byl zcela neveřejný a jména kmotrů jsou dodnes neznámá.

Foto: Chris Allerton / SussexRoyal prostřednictvím Getty Images

Stylizované fotky šťastných rodičů zveřejnil královský palác.

Nešťastným se ukázalo také podzimní otevřené interview Harryho a Meghan. Dali ho nedlouho poté, co Harry zahájil bitvu s bulvárem kvůli – dle jeho slov – pronásledování své ženy. Postoj k bulváru je vzhledem k tragickému příběhu Harryho matky, princezny Diany, pochopitelný. Rozdíl ovšem je, že na Meghan nikde paparazzi nečíhají s dlouhými skly a nefotí ji nepřipravenou a bezbrannou.

V tomtéž rozhovoru si postěžovali, jak těžké je plnit předepsané role, když zároveň nikoho nezajímá, jestli se cítí v pohodě. Nepsané pravidlo královské rodiny přitom zní „nestěžovat si“. Pikantní na tom navíc je, že rozhovor královský pár, dotovaný miliony liber, dával uprostřed Afriky.

V neposlední řadě moc nepřidal ani vánoční výlet do Kanady, tedy rozhodnutí nestrávit Vánoce s královskou rodinou, ale zcela privátně. A právě zde měl vzniknout plán, odstřihnout se od klanu Windsorů ještě více a jít vlastní cestou.

Reklama

Doporučované