Hlavní obsah

Přesné testy odhalily, že v Česku už měl koronavirus každý dvacátý

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Plošné testování odhalilo nákazu u víc než promile lidí.

Reklama

Podle oficiálního celostátního testování na covid-19 má protilátky promile Čechů, což by znamenalo, že nemoc prodělalo málo lidí. Jihočeský kraj pořídil testy z Německa a zjišťoval jiné protilátky. Předběžné výsledky zaskočily.

Článek

K hodně překvapivému závěru míří testování promořenosti populace proti covid-19 v Jihočeském kraji. Koronavirus bez příznaků ve skutečnosti prodělalo výrazně víc lidí, než kolik ukázaly výsledky plošného testování populace.

Kraj definitivní výsledky své studie na 2 000 testovaných lidech z okresů Písek a Strakonice zveřejní až příští týden. Ale už ty předběžné ukazují, že nemoc mělo víc než pět procent z nich, aniž o tom vůbec věděli. Přitom podle celostátního testování se imunizace v české společnosti na covid-19 pohybuje v řádech jednotek promile, což by znamenalo, že nemoc prodělalo velice málo lidí.

Podle zjištění Seznam Zpráv se celkové číslo pohybuje mezi pěti až deseti procenty dle jednotlivých profesí. Celkový průměr se teprve dopočítává.

Jak jsou vůbec možné řádově odlišné výsledky? Jihočeši si pořídili dražší a kvalitnější testy z Německa a u vybraných lidí zjišťovali jiné protilátky (odborně se označují IgA), aby zjistili, kdo nemoc prodělal bez příznaků. Kdežto u celorepublikového testování 27 tisíc lidí tuto takzvanou buněčnou imunitu vůbec neměřili.

„Zjišťovali jsme protilátky, které se tvoří v situaci, kdy k likvidaci viru dojde ještě v buňkách sliznic, kam se vir v první fázi dostane, a to díky buněčné imunitě. A právě na aktivitu téhle buněčné imunity můžeme usuzovat z přítomnosti protilátek IgA. Takže díky jejich měření můžete zachytit i ty případy, u kterých byl průběh v podstatě bez příznaků a ti lidé ani nevěděli, že se nakazili,“ říká lídr jihočeské ODS Martin Kuba, který coby bývalý lékař na oddělení ARO vlastní krajské testování inicioval.

Na fakt, že celorepublikové testování neukázalo bezpříznakové případy, už také upozorňovali někteří odborníci v čele s ředitelem Centra očkování a cestovní medicíny a vakcinologem Jiřím Beranem. „Abychom to zjistili, musíme jako parametr vnímat buněčnou imunitu, která brání množení viru v buňce,“ říká Beran.

Stejné testy jako v jižních Čechách podle Berana vyzkoušela Stomatologická D.C.M. klinika v Hradci Králové – a s podobným výsledkem. „Akci zorganizovali mezi sebou stomatologové a u vyšetřených 400 lidí se ukázalo, že protilátky má přibližně čtrnáct procent z nich,“ řekl Beran s dodatkem, že vyšší imunizace společnosti je vlastně dobrá zpráva.

Jihočeský kraj ještě přesná konečná čísla nemá. „Musíme si počkat, až bude studie kompletní. Co ale mohu říct už teď, že počet lidí u kterých se přítomností protilátek ukazuje, že nemocí prošli, nám rozhodně nevychází jen promile jako v republikové studii. To číslo je u nás zatím prokazatelně vyšší,“ řekl Martin Kuba

V jižních Čechách otestovali dva tisíce ze Strakonicka a Písecka, což jsou v okresy s nejvyšším a nejnižším prokázaným výskytem onemocnění v kraji. „Testujeme dvě skupiny lidí. V jedné jde o profesní skupinu, v níž jsou zástupci exponovaných povolání jako řidiči, policisté, hasiči nebo prodavačky. A druhou skupinu tvoří statistický vzorek průměrné populace odstupňovaný podle věku,“ vysvětlila jihočeská hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD.

Kvalitnější testy vyšly kraj na 1,4 milionu korun, přičemž částkou 250 tisíc přispěla Kubova firma OIG Power. Jeden test tak vyšel na 700 korun. V čem jsou o tolik lepší?

„Běžné rychlotesty jsou postaveny na jiném principu, aby byly do deseti minut hotové. Takže se logicky počítá s nějakou chybovostí. Zatímco testy, na nichž jsme dělali studii, pracují se žilní krví a trvají tři hodiny v laboratoři,“ odpovídá primářka Věra Kůrková z oddělení klinické mikrobiologie písecké nemocnice.

Na otázku, proč stát také nezjišťoval u lidí protilátky v buněčné imunitě, odpověděl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, že to chystá u lidí z Moravy, jimž se brala žilní krev. „Výsledky této jihočeské studie neznám, ale zajímaly by mě. Ono také záleží na lokalitě, například na Domažlicku by to mohlo být ještě vyšší,“ řekl Dušek.

Reklama

Související témata:

Doporučované