Hlavní obsah

Přespolní běh připomene příhodu Karla Havlíčka Borovského ve Vysokém Mýtě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Netradiční formou se rozhodly připomenout si novináře, spisovatele a politika Karla Havlíčka Borovského a jeho vztah k Vysokému Mýtu místní Regionální muzeum a kavárna Bonviván.

Článek

V neděli 8. srpna na jeho počest pořádají přespolní běh z Vysokého Mýta do Knířova, který je dnes součástí Vysokého Mýta. Havlíček do města často jezdil, měl v něm přátele, mezi které patřil zvláště knířovský farář Ignác Tůma. Inspirací k recesistické akci byla jedna příhoda známého literáta z roku 1846.

„Tehdy byl pozván Ignácem Tůmou na oběd do Knířova. Ovšem i Havlíček byl člověk z masa a kostí, a tak se zdržel o něco déle při víně v obchodě u Tichých. Aby časovou ztrátu dohnal, půjčil si poštmistrovic koně a uháněl ke Knířovu. Snad vlivem vypitého vína, snad bujností koně skončila Havlíčkova jízda pádem a on se potlučený a s velkým zpožděním dobelhal na knířovskou faru,“ uvedl ředitel Regionálního muzea Jiří Junek.

Běh bude sledovat trasu Havlíčkovy jízdy. Start je v 10:00 před bývalou vinárnou u Tichých, dnešním lahůdkářství u Raka na náměstí Přemysla Otakara II. Běh začíná přípitkem bílýmo vínem a končí ve stánku s občerstvením na zahradě základní školy v Knířově. Na cestě mohou běžce překvapit nečekané překážky, upozorňují pořadatelé.

Karel Havlíček Borovský se narodil 31. října 1821 v Borové u Přibyslavi. Jeho kritické uvažování i výstižný styl psaní ho řadí mezi zakladatele moderní české žurnalistiky.

Reklama

Doporučované