Hlavní obsah

Systém, který bude důležitý při registraci na očkování, měl výpadek

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ve středu ráno spadl Informační systém infekčních nemocí.

Reklama

aktualizováno •

Ve středu ráno nastal celorepublikový výpadek Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), nemocnice tak nemohly několik hodin do systému zadávat počet naočkovaných ani počet otestovaných lidí.

Článek

Seznam Zprávy zjistily, že ve středu ráno měl delší výpadek Informační systém infekčních nemocí (ISIN), který spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška.

Systém spadl na několik hodin jen den předtím, než má být spuštěn Centrální rezervační systém. Do něj se už v pátek začnou registrovat senioři nad 80 let, kteří mají zájem o očkování. Citlivé údaje uváděné při registraci budou systémem zaslány právě do zdravotnického systému ISIN, aby k nim měli přístup pouze zdravotníci.

„Ano, mohu potvrdit, že v systému nastaly potíže. Po desáté hodině ale byl problém odstraněn,“ potvrdila informaci Seznam Zprávám Lenka Svobodová, mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

„Zhruba od sedmi od rána nemohu zadávat pacienty, kteří byli otestováni, a také se mi kupí naočkovaní, které jsem do systému nemohla zadat,“ řekla Seznam Zprávám pracovnice nemocnice v Královéhradeckém kraji, která si však nepřála být jmenována.

To, že systém spadl, potvrdil i mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor. „Ano, mohu potvrdit, že od rána Informační systém infekčních nemocí nešel,“ řekl Seznam Zprávám. Stejnou informaci potvrdila také Ústřední vojenská nemocnice. „ISIN nefungoval, ale již je funkční,“ napsala Seznam Zprávám Jitka Zinke, mluvčí nemocnice, kolem 11. hodiny.

Chyba aplikace

Pokud chtěl pracovník nemocnice nebo odběrového místa do systému zadávat otestované nebo naočkované pacienty, ukázalo se pouze: „Omlouváme se, v aplikaci došlo k chybě.“

Chyba systému se stala jen den předtím, než se začnou registrovat zájemci z řad seniorů, kterým se nevyhne online registrace.

Hladký průběh a proočkování nejstarší populace patří k hlavním cílům české vakcinační strategie. Po klientech v domovech seniorů by se proto už brzy mělo dostat na všechny občany starší 80 let. Celkem jde o více než 400 tisíc lidí a vláda je chce proočkovat během ledna a února. Od začátku února se systém registrací otevře pro celou veřejnost.

Reklama

Doporučované