Hlavní obsah

Přestaňte se k sobě chovat jako nepřátelé, vzkazuje britským poslancům šéf Dolní sněmovny Bercow

Podívejte se, jak vypadala středeční útočná a pobuřující debata v Dolní sněmovně.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow vyzval poslance, aby omezili vzájemnou nevraživost. Reagoval tak na bouřlivou debatu, která se odehrála především mezi premiérem Borisem Johnsonem a opozičními zákonodárci. Policie vyšetřuje incident, kdy se do poslanecké kanceláře labouristky Jess Phillipsové začal dobývat agresivní muž.

Článek

„Atmosféra v dolní komoře byla horší než při jakékoli jiné debatě, kterou jsem za 22 let zažil,” uvedl dnes Bercow v parlamentu. Atmosféru v sále označil za „jedovatou”. „Chtěl bych proto jen kolegy poprosit, aby snížili úroveň hluku o pár decibelů a chovali se k sobě jako protivníci a nikoli jako nepřátelé," dodal.

Za svá útočná a pobuřující vyjádření, které přednesl v parlamentu, čelí premiér Johnson obrovské vlně kritiky. Hněv zákonodárců vyvolala mimo jiné jeho slova na adresu labouristické poslankyně a zastánkyně setrvání země v Evropské unii Jo Coxové, která byla zavražděna týden před referendem o britském odchodu z EU v roce 2016. Johnson totiž prohlásil, že nejlepším způsobem, jak uctít její památku, je „dotáhnout brexit do konce”.

Výroky ministerského předsedy týkající se zavražděné poslankyně Jo Coxové podle serveru televize Sky News veřejně kritizovala i Johnsonova sestra Rachel, která je označila za nechutné.

Předseda vlády se opřel také do labouristické poslankyně Pauly Sherriffové. „Neměli bychom se uchylovat k používání útočného a pobuřujícího jazyka k označení zákona, který se nám nelíbí,” uvedla Sherriffová. Dále řekla, že i mnoho nynějších poslanců čelí každý den výhrůžkám smrtí. „A v nich jsou citována jeho (Johnsonova) slova jako ‚zákon o kapitulaci‘, ‚zrada‘, ‚zrádce‘ a z toho je mi zle. Musíme mírnit jazyk a první příkladem by měl jít premiér,” dodala Sherriffová.

„Musím říct, že jsem v životě neslyšel takový nesmysl,” reagoval na její slova předseda vlády.

Manžel zavražděné poslankyně Brendan Cox uvedl, že ho šokovala vyhrocená vyjádření na obou stranách. Obě strany by si podle něj měly uvědomit, jaký dopad jejich slova mají. Tak velká polarizace společnosti je podle něj pro Británii nebezpečná. „Vytváří totiž atmosféru, ve které jsou násilí a útoky mnohem pravděpodobnější,“ řekl Brendan Cox televizi BBC.

„Viděla jsem víc hodin jednání Dolní sněmovny, než kolik jsem schopná si zapamatovat, a tohle byla jedna z nejbrutálnějších a nejšílenějších, co jsem kdy viděla,” komentovala dění hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová. „Ani špetka lítosti od premiéra, který podle včerejšího verdiktu porušil zákon,” dodala.

„Fašistko,“ křičel muž na poslankyni Phillipsovou

Do kanceláře poslankyně Jess Phillipsové se s pokřikem „fašistko“ pokusil proniknout neznámý muž.

Phillipsová uvedla, že vyděšený personál byl dnes odpoledne nucen se zamknout v budově její kanceláře v Birminghamu. Útok se stal poté, co labouristická poslankyně vyzvala Johnsona, aby se omluvil za nevhodný jazyk a zejména komentáře vůči Coxové, které zazněly během včerejších rozzlobených střetů v Dolní sněmovně.

Podle Twitteru novináře Daily Mirror Dana Blooma se „Phillipsová Johnsona zeptala, jak se cítí, když ho někdo cituje v rámci výhrůžky smrti. Vydechl způsobem, jakým to dělá vždy a neměl co říct.“

Nejbouřlivější debata za 22 let

Předseda dolní komory John Bercow dnes kromě toho, že atmosféra v Dolní sněmovně byla za 22 let jeho působení nejhorší, jakou zažil, prohlásil, že podle stávajících pravidel se případné parlamentní volby nemohou uskutečnit do konce října, kdy má Británie opustit Evropskou unii.

Johnson v Dolní sněmovně ve středu večer prohlásil, že parlament je paralyzovaný a měl by buď nechat vládu dotáhnout do konce brexit, nebo vyslovit kabinetu nedůvěru a umožnit nové volby. Premiér na začátku měsíce přišel o hlasovací většinu a bez podpory opozice tak nemůže hlasování vypsat. Ve svém projevu nabídl, že by nechal poslance hlasovat i o návrhu na vyslovení nedůvěry, který by přišel od některé z menších opozičních stran.

Jeho úvodní projev doprovázely takřka neustálé výkřiky poslanců a následovaly ostré názorové výměny s představiteli opozice.

Premiér před zákonodárci zároveň obhajoval své rozhodnutí používat termín „zákon o kapitulaci” v souvislosti se zákonem schváleným na začátku září, který má zabránit brexitu bez dohody. Nařízení ukládá vládě v případě bezprostřední hrozby brexitu bez dohody dojednat s EU další odklad odchodu. Konzervativní poslanci dnes nicméně podpořili Johnsonovy argumenty, že zákon podkopává jeho vyjednávací pozici v Bruselu a že měl právo označit ho právě za „zákon o kapitulaci”.

Parlament odmítl pauzu kvůli konferenci konzervativců

Britští poslanci dnes odmítli přerušit zasedání Dolní sněmovny do 3. října kvůli konferenci vládní Konzervativní strany. Britský parlament zpravidla nejedná během stranických konferencí, ale opozice se domnívá, že v nynějším období, které s ohledem na blížící se brexit považuje za zásadní, Dolní sněmovna zasedat musí. Takový názor dnes zaujalo 306 poslanců proti 289. Konzervativci oznámili, že jejich konference přesto bude pokračovat.

Johnson je nicméně stále přesvědčený, že se mu s EU nakonec podaří dojednat dohodu o brexitu. Uvedl to na čtvrtečním zasedání poslaneckého klubu konzervativců známého jako Výbor 1922. V opačném případě Británie jednoduše opustí Evropskou unii 31. října, dodal premiér podle jednoho z přítomných zákonodárců, kterého citovala agentura Reuters. Britský parlament přitom přijal zákon, který premiérovi v případě hrozby brexitu bez dohody ukládá požádat ostatní země EU o další odklad brexitu.

The Guardian poznamenal, že Johnsonova slova vůbec nenaznačila, jak nyní vláda hodlá postupovat. Generální prokurátor Geoffrey Cox odpoledne uvedl, že poslanci budou moci „brzy” znovu hlasovat o vypsání parlamentních voleb. Premiér to ale nepotvrdil.

„Cítím zoufalství,“ řekl vnuk Winstona Churchilla

Ještě donedávna konzervativní, nyní nezávislý poslanec sir Nicholas Soames, který je vnukem premiéra z doby druhé světové války Winstona Churchilla, byl „tónem debaty zděšen”. Atmosféru v sále označil za nejhorší za 37 let, kdy je v parlamentu.

„Abych řekl pravdu, cítím zoufalství,” uvedl Soames. Už od mládí je prý přesvědčen, že „úkolem premiéra je se i za velmi náročných okolností snažit sjednotit zemi. A to, co včera předseda vlády dělal, bylo jen další rozdělování.”

Předseda poslaneckého klubu Skotské národní strany Ian Blackford citoval slavný citát filozofa Johna Locka „Kde končí zákon, tam začíná tyranie“ a dodal, že si „předseda vlády nemůže vybírat, kdy chce zákony poslouchat.“

Reklama

Doporučované