Hlavní obsah

Přestaňte sponzorovat terorismus, vzkázal Trump z Izraele do Íránu

Írán nikdy nesmí držet jadernou zbraň, prohlásil Donald Trump v Izraeli.

 

Reklama

Prezident Trump označil Írán za líheň terorismu.

Článek

Americký prezident Donald Trump při pondělní návštěvě Izraele řekl, že Írán musí přestat financovat teroristy a milice. Nesmí jim také poskytovat výcvik ani vybavení, a to okamžitě. Vyjádřil se tak při setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem v Jeruzalémě.

„Nejdůležitější je, že Spojené státy a Izrael mohou společně prohlásit, že Írán nesmí nikdy mít možnost držet jadernou zbraň," prohlásil Trump po boku izraelského prezidenta.

První zahraniční tour

Trump na své první zahraniční prezidentské cestě nejdříve navštívil Saúdskou Arábii. Tam ho povzbudily rozhovory s nejvyššími představiteli muslimských a arabských zemí. „Mnozí z nich vyjádřili své odhodlání pomáhat se zastavením terorismu a šíření radikalizace. Mnoho muslimských států již učinilo kroky k tomu, aby začaly tento závazek dodržovat," upozornil.

V Rijádu také vyzval vůdce arabských zemí k jednotnému postupu v boji proti extremismu a terorismu. Povzbudil je, aby „vyhnali teroristy ze svých zemí”. Další zastávkou Trumpova zahraničního turné je právě Izrael.

Rúhání: Klidu v regionu nedosáhnete bez spolupráce s Teheránem

Rivlinovi podle agentury Reuters nový šéf Bílého domu řekl, že arabští sousedé Izraele si stále více uvědomují, že mají se židovským státem společného nepřítele - „hrozbu, kterou představuje Írán”.

Íránský prezident Hasan Rúhání v pátečních volbách získal druhý mandát. V pondělí varoval, že stability v blízkovýchodním regionu ale nelze dosáhnout bez spolupráce s Teheránem. „Kdo může čekat, že je možné obnovit regionální stabilitu bez Íránu? Kdo může tvrdit, že region se dočká totální stability bez Íránu?" prohlásil Rúhání na své první povolební tiskové konferenci.

Spojené státy v minulosti několikrát označily Írán za „sponzora terorismu”. Má podporovat syrský režim Bašára Asada, šíitské povstalce v Jemenu nebo hnutí Hizballáh v Libanonu.

Reklama

Doporučované