Hlavní obsah

Přestavba Gayerových kasáren v Hradci Králové dosud vyšla na 150 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přestavba Gayerových kasáren v centru Hradce Králové na moderní muzejní depozitář je za polovinou. Stavební práce zatím vyšly na více než 151 milionů korun včetně DPH z celkových asi 250 milionů korun s DPH.

Článek

ČTK to řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Práce začaly loni na podzim, hotovo má být v polovině roku 2021.

„Pokračují práce na fasádě, instalují se rozvody, topení a další interiérové práce,“ uvedl Lechmann. Pracovat by se mělo i přes zimu, zpoždění kvůli pandemii koronaviru kraj nepředpokládá.

Zřizovatelem muzea je Královéhradecký kraj, který je také investorem stavby. Většinu nákladů pokryje evropská dotace z IROP. V bývalých kasárnách byly před opravou odborná pracoviště Muzea východních Čech a depozitáře, po dobu prací jsou v provizorních prostorech.

Součástí projektu je také výstavba nového objektu, kde bude badatelské zázemí. S historickou budovou bude propojený skleněnou chodbou, která vzniká nad pozůstatky hradby - bastionu, které se podařilo objevit. Přístavba byla s ohledem na původní nález bastionu založena na pilotech, část vykopávek tak budou moci návštěvníci vidět prosklenou podlahou.

Přestavba čeká také nedaleké Vrbenského kasárny, které tvoří s Gayerovými kasárnami a dalšími objekty jeden areál. V dosud nevyužívaném objektu Vrbenského kasáren má být vystavena přírodovědecká sbírka muzea i krajská archeologická expozice. Ve Vrbenského kasárnách má být také infocentrum.

Cílem kraje a města je vytvořit v areálu muzejní kampus s navazujícími prostory pro konání různých akcí. Vrbenského kasárny patří stále městu, i když už byla uzavřena dohoda o převedení do vlastnictví kraje.

Reklama

Doporučované