Hlavní obsah

Přeštice rozšířily vodojem a zahajují rekonstrukci střediska volného času

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Přeštice se 6500 obyvateli dokončují rozšíření kapacity nadzemního vodojemu o polovinu, zahajují rekonstrukci střediska volného času a projektují nový krytý bazén.

Článek

ČTK to řekl starosta Karel Naxera (TOP 09). Vodojem, který je na polovině cesty mezi Přešticemi a Žerovicemi, zvýší kapacitu z 800 metrů krychlových na 1200 m3. Přijde zhruba na osm milionů korun.

„Tři miliony pokryje dotace z operačního programu Životní prostředí,“ uvedl starosta. Vodojem, který připomíná velký „krtinec“, museli stavbaři obnažit a dobudovat tam železobetonovou konstrukci s jednoduchou technologií.

Zásobuje vodou celé město i sousední Dolní Lukavici, zhruba 8000 lidí. „Díky zvětšené kapacitě už jsme zintenzivnili přípravy projektů na vodovody do Žerovic a Skočic, kde už jsou nemovitosti, kde v létě mají problémy s vodou,“ řekl Naxera. Vodovody do obou městských částí, na jejichž projektech radnice pracuje, budou stát víc než rozšíření vodojemu.

Přeštice nyní dále zahájí za 11 až 12 milionů korun rekonstrukci hlavní budovy střediska volného času Slunečnice, dřívějšího domu dětí a mládeže. Město, které tam před dvěma lety vybudovalo nový pavilon s dílnami a prostory pro chovatelské kroužky, teď opraví prvorepublikovou vilu, kterou za minulého režimu necitlivě přebudovali na dům dětí. „Vzniknou tam prostory pro kurzy vaření, šití, hudby, jazyků a další, částečně i s vybavením,“ uvedl. Ministerstvo pro místní rozvoj na to dá téměř 6,8 milionu Kč. Hotovo by mělo být v polovině příštího roku. „Protože je to tam poměrně stísněné, blízko školy a střediska záchranné služby, tak bude stavba náročná,“ dodal.

Město chce co nejdříve, zhruba na podzim, požádat o dotace Národní sportovní agentury na stavbu nového krytého bazénu se soutěžními parametry za 130 až 140 milionů korun. Na takzvanou standardizovanou sportovní infrastrukturu by mohlo získat až 90 milionů Kč. Přeštice teď pracují na projektu, spolu se stavebním povolením ho chtějí mít co nejdříve. „Pokud zbude ještě něco v alokaci, tak bychom rádi dotaci získali,“ uvedl. Žádosti přijímá agentura do června 2022, ale peníze se zřejmě vyčerpají dříve.

Reklama

Doporučované