Hlavní obsah

Prestižní americkou cenu nedostala. Washington dal bojovnici proti ruským trollům podivné vysvětlení

Dvě minuty z Výzvy s Jessikkou Aro: Proč Washington neocenil investigativní finskou novinářku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dodnes není jasné, co přesně se odehrálo na americkém ministerstvu zahraničí v případě investigativní finské novinářky. Jessikka Aro ve Výzvě zrušení udělení ceny za statečnost spojuje s kritikou prezidenta Trumpa.

Článek

Za práci na odhalování ruské propagandy jí vyhrožovali smrtí a už pátým rokem Jessikka Aro čelí kyberšikaně. Přestože jí americké ministerstvo zahraničí původně chtělo dát Mezinárodní cenu statečných žen (International Women of Courage Award), v březnu se dozvěděla, že do Washingtonu nepojede. Dodnes přesně neví, proč.

„Doufám, že se to někdy dozvím. Bylo to schváleno vysokými diplomaty. Nicméně poté, co mě diplomaté z Washingtonu požádali o jméno, které používám na sociálních médiích, a já jim ho poskytla, mě neoficiálně informovali, že ocenění nedostanu,“ říká Aro.

Celý pořad Výzva s finskou novinářkou Jessikkou Aro:

„Smrtí mi vyhrožovali i přátelé.“ Novinářka odhalila hnízdo ruské propagandy, kvůli pronásledování odešla do exilu.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Mluvčí americké diplomacie jen neurčitě oznámil, že došlo k „politováníhodnému omylu“ a „nesprávnému informování“ o tom, že byla na ocenění vybrána.

Vyšetřování případu se ujali i demokratičtí senátoři, kteří potvrdili, že k pozvání Jessikky Aro opravdu došlo. Velvyslanec USA ve Finsku sice o okolnostech senátory informoval, vysvětlení se ale „neshodovalo s komunikací a dokumenty“, které měl výbor Senátu k dispozici.

Podle magazínu Foreign Policy bylo skutečným důvodem, že Aro na sociálních sítích kritizovala prezidenta Trumpa.

„Pak ještě mluvčí ministerstva zahraničí Robert Palladino na tiskovém brífinku vypustil dezinformaci, že jsem ocenění nikdy dostat neměla. Což není pravda, je to skandální,“ hodnotí postup americké administrativy Aro.

V rozhovoru pro pořad Výzva Jessikka Aro také popisuje, jak funguje ruská dezinformační kampaň a jak po odhalení trollí farmy v Petrohradu proti ní probíhala nenávistná kampaň.

Proč ji i její vlastní přátelé považovali za hrozbu pro finskou národní bezpečnost? A jak s odhalováním ruské propagandy pomáhají tamní nezávislí novináři?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Jessikkou Aro.

Reklama

Doporučované