Hlavní obsah

Přestřelka vlivných v centru. Sporný dům v Pařížské bude o patro nižší

Foto: R2G

Vizualizace naznačuje snížení původně navržené budovy o jedno podlaží. V novém objektu na náměstí Miloše Formana mají být obchody a služby. Dosavadní záměr počítá i s památníkem československé kinematografie.

Reklama

Za hlavního odpůrce nové stavby, která má vyrůst v blízkosti hotelu InterContinental, čeští investoři před měsícem označili šéfa polostátní firmy ČEZ Daniela Beneše. Teď s ním ale jednali a tvrdá rétorika jde stranou.

Článek

Nová prosklená budova, která má vyrůst na náměstí Miloše Formana před pražským hotelem Golden Prague Hotel, známějším pod původním názvem InterContinental, bude nakonec o patro nižší.

Zmenšení objektu, který má prodloužit Pařížskou ulici, vyhlášené centrum luxusu, je i ústupkem domácích investorů z firmy R2G místním obyvatelům, kteří se zástavbou prostranství nesouhlasí. Mezi oponenty je i šéf ČEZu Daniel Beneš, jenž v lokalitě bydlí.

Jak pro Seznam Zprávy uvedl investiční ředitel R2G Jakub Dyba, redukovaná verze projektu bude odborné i laické veřejnosti představena 3. listopadu v Centru architektury a městského plánování (CAMP) pražského Institutu plánování a rozvoje.

Úplně ustoupit od stavby ale vlastníci pozemku nehodlají. Podle Dyby se totiž jedná o „komplexní urbanistické řešení celého prostoru“, s nímž architekt Marek Tichý vyhrál soutěž za účasti mnoha renomovaných českých i zahraničních architektů.

„Jiní architekti ve svých návrzích navrhovali zastavět celou piazzetu Miloše Formana,“ podotýká Dyba.

„Prostranství bylo v minulosti zastavěno a proluka tam vznikla až kvůli stavbě hotelu na konci 60. let. Z hlediska urbanismu a architektury je naše stavba na náměstí dokončením linie Pařížské ulice. Praha si zaslouží atraktivní moderní architekturu. Takovou, jaká se objevuje v historických centrech jiných evropských metropolí,“ argumentuje též Dyba.

+1

Investorskou firmu R2G, které hotel s přilehlými pozemky patří, vlastní tři čeští miliardáři. Někdejší gumárenský magnát Oldřich Šlemr a zakladatelé antivirové firmy Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Za hotel s okolními pozemky loni zaplatili kolem 6 miliard korun, dalších asi 2,6 miliardy chtějí investovat nyní.

Jejich nákladný projekt zahrnuje jak celkovou rekonstrukci luxusního hotelu, tak i úpravu okolních prostranství. Výstavba nového objektu na náměstí Miloše Formana je tak jen jednou z dílčích investic, přičemž ale nyní zůstává jedinou, o níž se vede pře.

Zda se ale investorům zmenšením parametrů inkriminované budovy podaří utišit některé kritiky z řad místních obyvatel, není vůbec jisté. Ti nadále chtějí o celé věci jednat i s představiteli Prahy 1, popřípadě i s vedením hlavního města.

Setkání s Benešem

Sama firma R2G na začátku září za „hlavu odporu“ označila již zmíněného šéfa polostátní firmy ČEZ Daniela Beneše. Pro Seznam Zprávy tehdy investiční ředitel Dyba prohlásil, že Beneš je dnes už fakticky jediným člověkem, který proti projektu „aktivně bojuje“. Dokonce použil výraz džihád a vyjádřil údiv, že s nimi ani nechce jednat.

Jedním z důsledků Benešových údajných aktivit měla být snaha zapsat téměř padesát let starý hotel, postavený ve stylu brutalismu, mezi kulturní památky. Řízení už započalo na Ministerstvu kultury. Případný zápis by zamýšlené investice výrazně zkomplikoval a hlavně protáhl.

Daniel Beneš ale svou údajnou vůdčí roli důrazně popřel, stejně tak jakékoliv zákulisní aktivity. Podle jeho dřívějšího vyjádření pro Seznam Zprávy je prý proti nové zástavbě většina lidí bydlících v okolí, on je tak pouze jedním z mnoha.

S odstupem měsíce se k projektu a jeho upravené verzi už vůbec vyjadřovat nechce. I s ohledem na firmu, kterou reprezentuje. „Necítím se být kvalifikován na to, abych to hodnotil veřejně,“ reagoval Daniel Beneš v minulých dnech.

Z jeho slov ale také vyplývá, že se v mezičase s celým projektem, který zahrnuje hotel i okolí, podrobněji seznámil a z větší části se mu jeví jako zdařilý. Nic konkrétního ale neuvedl.

Že k jistému obroušení hran v minulých týdnech přece jen došlo a konfrontační tón jde teď stranou, naznačil i zmíněný Jakub Dyba z firmy R2G. „S panem Benešem jsme hovořili a celý projekt jsme mu v detailu představili,“ uvedl bez dalších podrobností.

Nechceme žádnou budovu

Svůj neměnný názor proti stavbě ale potvrzuje Tomáš Bürgermeister, jenž je předsedou petičního výboru, který před dvěma lety organizoval podpisovou akci proti zástavbě náměstí Miloše Formana. Podepsalo se tehdy kolem dvou tisíc lidí.

„Měli jsme nedávno se zástupci investora jednání, které bylo v zásadě konstruktivní, ale nadále trváme na tom, že by tam měla zůstat volná plocha. Nesouhlasíme s výstavbou jakéhokoliv nového objektu. Také se nám nelíbí dopravní obslužnost hotelu, kdy projekt počítá se zajížděním autobusů. Máme s tím už z minulosti neblahé zkušenosti,“ říká Tomáš Bürgermeister (bratr někdejšího starosty Prahy 1), který bydlí na stejné adrese na rohu Pařížské a Bílkovi ulice jako Daniel Beneš.

Zbytek projektu mu podobně jako Benešovi připadá v zásadě „povedený“, ale jako člověk, který se v místě narodil, se prý nikdy s výstavbou, která by ukrajovala z už tak nedostatečných veřejných ploch, nesmíří. „Vadí to většině lidí, nejen v našem domě,“ tvrdí Bürgermeister.

Firma R2G vlastněná trojicí českých miliardářů namítá, že veřejných ploch kolem hotelu oproti současnému stavu naopak viditelně přibude. Z Formanovy „piazzetty“ totiž zmizí nynější výduchy ventilace z podzemních garáží, hotelová zahrada s bazénem se zase změní na veřejně přístupný park, který má být propojen tunelem až na náplavku.

I to ale někteří odpůrci neberou jako pádný argument, který by nový objekt mohl ospravedlnit.

„V principu nám vadí jakákoliv budova, protože v dnešní době neprůhledných stavebních machinací a legislativních kliček je jednoduché ze stavebního povolení pro jednopodlažní budovu udělat změnu stavby na vícepodlažní budovu. Zvláště, když případným účastníkem řízení je pouze Praha 1. Nikdo nezaručí, že v budoucnu se situace a stavební plány nezmění,“ uvedl za spolek Občané Prahy 1 jeho předseda Tomáš Bajusz.

Spolek má podle Bajuszových slov 8 členů a bezmála 100 místních podporovatelů - lidí a rodin z blízkého okolí ulic Pařížská, Bílkova, Elišky Krásnohorské, Maiselova a dalších, také skupinu 1500 podporovatelů na Facebooku.

Krnáčová: Vůbec jsem nechápala

Jak moc je tábor odpůrců nyní početný, je přesto těžké ověřit. Zástupce investora Jakub Dyba naopak tvrdí, že výrazná většina místních jejich investiční záměr podporuje. Podle jimi zadaného lokálního průzkumu veřejného mínění z letošního března se prý kladně vyjádřilo 80 procent oslovených. V únoru byl zase celý „hotelový“ projekt prostřednictvím Novin Prahy 1, distribuovaných zdarma do schránek, představen všem občanům centrální městské části, a nikdo podle Dyby možnosti zaslat připomínku nevyužil.

„Všichni jsme v těch posledních měsících řešili hlavně koronavirus,“ vysvětluje Tomáš Bürgermeister, proč kritika ze strany veřejnosti během letoška utichla a částečně se zase oživuje až v posledních týdnech. Stěžuje si i na údajnou dlouhou mezeru v jednání s investorem. „V polovině ledna jsme byli s desítkami dalších lidí na představení projektu, jehož součástí byla i prohlídka hotelu a garáží, ale tam se žádné sporné body neřešily a potom se několik měsíců vůbec nic nedělo,“ dodává Bürgermeister.

Firma R2G ale uvádí, že pro informování veřejnosti se snaží dělat maximum. Například během celého října bude prý v hotelu informační kiosek.

Jisté je, že se u tohoto investičního záměru, tak jako u jiných podobných, střetává mnoho zájmů. V lokalitě kolem Pařížské ulice je to možná o to citlivější, protože jde o nejdražší adresy v Praze. A v sázce jsou teď miliardy korun.

Některé lobbistické tlaky z dřívější doby v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačila i bývalá primátorka Adriana Krnáčová, když vysvětlovala některé pasáže ze své vlastní knihy.

„Když jste tvrdohlavý a lehce zásadový, je těžké přesvědčit kolegy, že je potřebné nějaké věci udělat pro město. A nehledět na svůj vlastní prospěch a na pozitivní mediální obraz. Já tam některé konkrétní věci zmiňuji. Třeba situace, kdy se diskutovalo o zastavění piazzetty před InterContinentalem. Vůbec jsem nechápala, o co jde. Prostě najednou vyhřezl problém. Jenže v pozadí byla hromada vlivných lidí, kteří tam mají své byty, a obávali by se, že by se jim hyzdil výhled,“ popsala Krnáčová, která funkci primátorky opouštěla na konci roku 2018.

Reklama

Doporučované