Hlavní obsah

Přestup do Sevilly mě nakopl, a zápas s Realem? Hlavně, že byla dcera v pořádku, říká lídr španělské ligy Vaclík

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Tomáš Vaclík vychytal za Sevillu během sezony už sedm čistých kont.

Reklama

Na dvojzápas Ligy národů proti Slovensku a Ukrajině přijel na sraz české fotbalové reprezentace také brankář momentálně prvního týmu španělské ligy ze Sevilly.

Článek

Tomáš Vaclík zažil v létě přestup na trase švýcarská Basilej – španělská Sevilla. „Fakt mě to v Seville baví, přestup mě nakopl. Navíc, když vidím zázemí a přístup všech z klubu, tak mě to hodně nabíjí. Celý život jsem pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Ani nevím, jestli jsem ještě ve 29 letech počítal s tím, že bych se mohl dostat do takového klubu,“ usmívá se Vaclík.

Brankáře, který prošel v České republice Vítkovicemi, Viktorií Žižkov a Spartou, navíc nabíjí také to, že na říjnový reprezentační sraz přiletěl jako brankář vedoucího týmu španělské La Ligy, kterou Sevilla po osmi kolech vede o bod před Barcelonou a Atléticem Madrid.

„Nikdo nečekal, že budeme takhle nahoře, protože jsme měli po prvních čtyřech kolech čtyři body, navíc jsme prohráli derby s Espanyolem. Naše situace se změnila po zápase s Levante a po Evropské lize. Navíc se Realu a Barceloně v posledních zápasech příliš nedařilo, tak jsme se objevili na špici my,“ vysvětluje bývalý brankář Basileje.

Vaclík však euforii krotí, protože dobře ví, že největšími favority na španělský titul zůstává Barcelona a oba madridské velkokluby. „Euforie mezi fanoušky je velká, navíc jsem se na sociálních sítích dočetl, že když byla Sevilla naposledy po osmi kolech v čele, tak vyhrála svůj jediný španělský titul v historii. Ale čeká nás ještě 30 kol, navíc po reprezentační přestávce jedeme na Barcelonu, se kterou si zahrajeme vzájemný zápas o první místo v tabulce.“

Český brankář zatím v Seville vynechal pouze jeden zápas 2. předkola o Evropskou ligu, jinak týmu z Andalusie nechyběl ani minutu. Přesto Vaclík přiznává, že začátky ve Španělsku nebyly snadné. „První dva týdny v Seville jsem byl z toho úplně hotový. V tréninku jsem vůbec nic nechytl, a kdybych tam byl na zkoušce, tak mě po dvou dnech pošlou domů.“

V zápasech se ale Vaclíkovi dařilo, vždyť ve všech pěti zápasech předkol o Evropskou ligu vychytal český brankář nulu a další dvě dosud přidal v lize. „Paradoxně byl rozdíl v tréninku, kdy mi to vyloženě nešlo, ale když jsem hrál zápasy, tak jsem si připadal dobře a věřil jsem si, protože mě kupovali s nějakým záměrem a v těch zápasech se mi dařilo to ukazovat,“ pokračuje reprezentační gólman.

Vaclík po třech měsících v novém klubu vidí, že se změnila i jeho pozice v kádru. „Ty hvězdy už mě teď berou jinak, protože vidí, že se snažím učit jazyk a nejsem v uvozovkách nějaký pitomec, který tam přijde namyšlený. Kluci mě určitě berou jinak a vidí, že v některých zápasech jsem jim pomohl a v některých pomohli zase oni mně. Takže důvěra od spoluhráčů je určitě jiná než na začátku.“

Není divu, Vaclík vychytal nulu i proti Realu Madrid. Navíc poté, co strávil noc v nemocnici s malou dcerou. „Už v poločase jsme vedli nad Realem 3:0, takže kdybych šanci Baleovi nechytil, tak bychom zřejmě stejně vyhráli a nic by se nezměnilo. Pro mě bylo nejdůležitější, že byla malá po nehodě v pořádku,“ vzpomíná skromně český brankář na těžkou životní zkoušku. „Fotbal šel trochu stranou, ale samozřejmě je dobře, že zápas dopadl dobře. Mrzelo by mě, kdybych přijel na zápas s Realem po celé noci v nemocnici a ještě ho zkazil,“ dodává.

Právě podobně těžké zápasy Vaclíkovi mohou pomoci i v boji o post brankářské jedničky v české reprezentaci, kde je v současnosti velká konkurence. „Zatím se s námi brankáři nikdo nebavil o tom, kdo bude jednička. Samozřejmě viděl jsem pana Šilhavého na tiskovce, když říkal, že má k jednomu z nás blíže, ale nám to ještě neřekl,“ vysvětluje Vaclík svou pozici u nového trenéra reprezentace v konkurenci s Jiřím Pavlenkou a Tomášem Koubkem.

Po posledním reprezentačním srazu skončil u fotbalové reprezentace Karel Jarolím i s kompletním realizačním týmem. „Předešlou etapu v reprezentaci nejde hodit za hlavu, protože všichni víme, že ty výsledky nebyly dobré. Ani herní tvář, ani ty výkony. Musíme si to přiznat, bylo by špatně, kdybychom říkali, že jsme hráli dobře a měli jen smůlu. I my hráči jsme zodpovědní za změnu realizačního týmu. Nemyslím si ale, že kvalita českého týmu odpovídá posledním výsledkům,“ hodnotí nejstarší z reprezentačního brankářského tria.

Proti Ukrajině prohrál národní tým v září 1:2 i po chybě Tomáše Vaclíka z nastaveného času a v Rusku český tým s Tomášem Koubkem v brance vyhořel 1:5. „Myslím si, že to bude v reprezentaci teď o tom, abychom zlepšili organizaci hry, protože třeba během těch poslední dvou zápasů s Ruskem a Ukrajinou jsme zaostávali, ale na druhou stranu tam byla i spousta individuálních chyb, o jednu z nich jsem se postaral i já. Tohle musíme odstranit a musíme být jako tým více kompaktní a držet více pospolu,“ vysvětluje na závěr Vaclík.

Odčinit špatné výsledky reprezentace může Vaclík a spol. už v sobotu proti Slovensku a v úterý proti Ukrajině. Pokud oba zápasy tým Jaroslava Šilhavého zvládne, tak se může vrátit do hry o vítězství ve skupině Ligy národů.

Reklama

Doporučované