Hlavní obsah

Přestupky cizinců v Mladé Boleslavi řeší vnitro i Škoda Auto. Strážníci nafasovali neprůstřelné vesty

Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle mladoboleslavského primátora způsobují devět z deseti přestupků ve městě cizinci. Jde zejména o dělníky pracující v místní automobilce. O zvýšení bezpečnosti se snaží jak samotné město, tak i Ministerstvo vnitra nebo Škoda Auto.

Článek

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati se v předvolební kampani pustil do cizinců, kteří pracují v průmyslových zónách v Mladé Boleslavi. „Devadesát procent přestupků, které řeší policie, je s cizinci,” řekl Nwelati s tím, že každý třetí dospělý člověk, jenž ve městě žije a chodí do práce, je cizí národnosti.

Ve městě podle Nwelatiho enormně narostl počet rvaček, násilí, rušení nočního klidu nebo užívání drog. Tuto skutečnost potvrzuje i ředitel městské policie Tomáš Kypta. „Za celý loňský rok jsme řešili například rušení nočního klidu ve 241 případech a letos už ve 245 jenom za první pololetí. Nárůst je tam de facto stoprocentní.“

Kypta dále popsal skupinu problémových lidí. „Jedná se zejména o agenturní zaměstnance, které personální agentury přivezou do Mladé Boleslavi za prací. Oni práci často hned nedostanou, čekají na ni a nemají tím pádem ani ubytování. Pak nám kempují po Mladé Boleslavi.“

Situaci v Mladé Boleslavi řeší už i Ministerstvo vnitra. Policejní hlídky tu od minulého pondělí doplnili slovenští a polští policisté. Na místě by měli působit jeden měsíc ve dvanáctihodinových službách. Při slavnostním představení hlídek byl přítomen ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), současný primátor Nwelati se akce nezúčastnil.

Město v čele s primátorem prý opakovaně jedná se Škodou Auto, která tisíce dělníků z ciziny zaměstnává. „Oni si to uvědomují a velmi silně městu pomáhají. Díky nim jsme třeba vyměnili zastaralé kamery za nové,” uvedl Nwelati.

Škoda Auto má podle něj městu poskytnout 14 milionů korun pro vybavení policie. „Už to mělo dávno být, teď se rozhodli, že to půjde přes nadaci, a myslím si, že je to správné řešení,” dodal.

Strážníci jsou nově vybaveni neprůstřelnými vestami. „Mají je na zkoušku, protože se už při řešení přestupků setkali se střelnými zbraněmi. Za loňský rok jsme postupovali dvacet pachatelů trestné činnosti Policii ČR, za první pololetí tohoto roku už to bylo čtyřicet pachatelů. Je to ale zejména proto, že sociálně nepřizpůsobivé osoby u sebe mají bodné zbraně,“ uvedl Kypta.

Reklama

Doporučované