Hlavní obsah

Přesun ambasády USA se možná nestihne v Trumpově funkčním období, varuje ministr zahraničí Tillerson

Přesunout ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma možná bude Spojeným státům trvat více než tři rokyVideo: AP

 

Reklama

Přesunout americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma se podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona možná nestihne za tři roky. Zároveň dnes Organizace islámské spolupráce odsoudila a odmítla americké uznání Jeruzaléma jakožto hlavního města Izraele.

Článek

Ve stávajícím mandátu amerického prezidenta Donalda Trumpa se možná nepodaří přesunout velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma. Informoval o tom americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Trump minulý týden uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a dal pokyn k přesunu ambasády.

Podepsal ale zároveň šestiměsíční výjimku pro přestěhování, jak to činili jeho předchůdci. USA hned po Trumpově vyjádření upozornily, že velvyslanectví bude mít novou adresu až za několik let.

„Nebude to hned, zřejmě ne dříve než za tři roky, a i to je dost ambiciózní,” řekl Tillerson podle listu The New York Times. Minulý týden přitom Tillerson hovořil o asi dvou letech.

Marc Zell z organizace amerických občanů žijících v Izraeli řekl, že podle něj by stačilo vyměnit tabulku na americkém konzulátu v Jeruzalémě. „Pokud to USA chtějí udělat, mohou ambasádu přesunout okamžitě tím, že konzulát označí za velvyslanectví. Stačí vyměnit tabulku. Problém není ani přesun velvyslancovy rezidence,” řekl Zell.

Uznejte Jeruzalém za hlavní město Palestiny, vyzvaly svět islámské státy

Organizace islámské spolupráce (OIC) uspořádala v reakci na Trumpovo rozhodnutí summit. Na něm ostře odsoudila a odmítla americké uznání Jeruzaléma jakožto hlavního města Izraele. Na závěr summitu země OIC vyzvaly světové společenství, aby uznalo Jeruzalém za hlavní město Palestiny. Ty země světa, které Palestinu ještě neuznaly za stát, by tak podle OIC měly neodkladně učinit.

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás řekl, že Palestinci požádají Radu bezpečnosti OSN o plnohodnotné členství Palestiny v OSN. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že prohlášení muslimských zemí na něj žádný dojem neudělalo.

Turecký prezident Erdogan prohlásil, že tímto rozhodnutím izraelsko-palestinský mírový proces skončil. Nepřipadá podle něj v úvahu, aby byl Washington dále prostředníkem mezi Palestinci a Izraelci.

Muslimské státy se nyní musejí podle Erdogana dohodnout, kdo roli USA v mírových jednáních převezme, nebo zda bude záležitost předána OSN.

Mahmúd Abbás na summitu prohlásil, že bude požadovat po Radě bezpečnosti OSN, aby anulovala Trumpovo rozhodnutí. Řekl také, že Palestinci budou chtít plnohodnotné členství v OSN, kde zatím mají status pozorovatelského státu.

Dodal, že Palestinci odteď nepřijmou žádnou účast USA na dalším izraelsko-palestinském mírovém procesu. Vedoucí role v něm se má podle Abbáse ujmout OSN.

Reklama

Doporučované