Hlavní obsah
Online

Rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard prošel prvním čtením

Přímý přenos z jednání Poslanecké sněmovny o rozpočtu pro rok 2021.Video: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci dnes v prvním čtení projednají nejdůležitější zákon roku - rozpočet pro rok 2021. V 10.30 do Sněmovny přijde prezident Miloš Zeman. Celé dění sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Co byste měli vědět o schvalování rozpočtu pro rok 2021:

- Ministerstvo financí navrhuje rozpočet pro příští rok se schodkem ve výši 320 miliard korun. Celkové příjmy jsou podle návrhu stanoveny na 1,488 bilionu korun, výdaje pak 1,808 bilionu.

- V příjmové části ještě nejsou zahrnuty dopady takzvaného daňového balíčku, který ještě není schválený, a není proto jasné, o kolik se kvůli němu propadnou příjmy. Nejasnost je zejména u zdanění po plánovaném zrušení superhrubé mzdy. Experti varují, že vypadne bezmála 90 miliard korun.

- Opozice navrhla vrátit vládě zákon k přepracování. „Když je poslechneme, půjde ekonomika do kelu,“ oponoval ministr kultury Lubomír Zaorálek. Návrhy nakonec neprošly. Pro zákon v prvním čtení hlasovalo 54 ze 103 přítomných poslanců, zbylých 49 bylo proti.

- Rozpočet přišel podpořit prezident Miloš Zeman. „Zdroje nejsou. Krásné časy skončily,“ uvedl v projevu. Poslankyně Markéta Pekarová Adamová zkritizovala premiéra Andreje Babiše za to, že on sám se k rozpočtu vůbec nevyjádřil a hájil ho za něj prezident.

  • Kupka: Česko jako seriál Jistě, pane ministře

    Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny o návrhu rozpočtu pro rok 2021 padlo hned několik přirovnání k uměleckým dílům. Kromě odkazu na fiktivního českého génia Járu Cimrmana vidí čeští politici v dnešním jednání i paralelu s oblíbeným seriálem Jistě, pane ministře. Místopředseda ODS Martin Kupka takto tepe do premiéra Andreje Babiše (ANO), který se k návrhu rozpočtu dnes na plénu vůbec nevyjádřil, a odpoledne dokonce ze Sněmovny odešel.

  • Návrh zákona prošel prvním čtením

    Poslanci nechali návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2021 projít prvním čtením. Ze 103 přítomných poslanců hlasovalo pro 54, proti jich bylo 49. Sněmovna hlasuje v omezeném režimu kvůli epidemii koronaviru.

    On-line přenos ze schvalování rozpočtu pro příští rok tímto končí.

  • Ministryně financí měla předložit makroekonomickou prognózu, zní z ODS

    Poslanec Jan Skopeček (ODS) zkritizoval ministryni financí Alenu Schillerovou za nepředložení makroekonomické prognózy, se kterou by poslanci mohli návrh rozpočtu konfrontovat. „Tvrdí, že v této situaci nemá cenu ji dělat. Makroekonomické predikce se nedělají na dobré časy. Ona se musí dělat ve chvíli, kdy se s ekonomikou děje něco špatného a nepředvídatelného, a my potřebujeme alespoň rámcový pohled do budoucnosti. V historii se to ještě nestalo, že by ji ministerstvo nevytvořilo, je to velká chyba. Je to nejvážnější zákon roku a my ho máme na základě lichých čísel,“ uvedl.

  • Návrh zákona o rozpočtu chce vládě vrátit i Trikólora

    Poslanec a lídr hnutí Trikólora Václav Klaus mladší se připojil ke stranám, které chtějí vládě vrátit návrh rozpočtu pro rok 2021 k přepracování. „Nejvíce se děsím likvidace střední třídy a s ní spojených politických dopadů. Zažili jsme to ve 20. století několikrát. Hrozí rozvrat státních financí a vy se neustále tváříte, že dluhy nevadí a nikdo je nebude platit. Díváte se nejdál do příštího října, protože už tady za rok možná nebudete,“ vzkázal Klaus mladší, který navrhuje snížení schodku o 120 miliard korun.

  • K rozpočtu se už vyjádřil i Andrej Babiš. Na Twitteru

    Premiér Andrej Babiš (ANO) se v Poslanecké sněmovně k návrhu rozpočtu pro rok 2021 zatím nevyjádřil. Napsal k němu alespoň příspěvek na Twitteru, kde ohodnotil projev Miloše Zemana, jenž schodkový rozpočet z dílny Ministerstva financí před poslanci komentoval a podporoval.

  • Předseda Sněmovny kladně ohodnotil Zemanův projev

    Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ohodnotil dnešní projev prezidenta Miloše Zemana jako nejlepší, který na půdě Parlamentu pronesl.

  • Mikrofony zachytily, co si Babiš myslí o Zemanovu návrhu zrušit daňové úlevy

    Citlivé mikrofony v Poslanecké sněmovně opět odhalily to, co veřejnost nejspíš neměla slyšet. Tentokrát rozhovor Andreje Babiše a Aleny Schillerové o tom, co si myslí o návrzích prezidenta Zemana. Více v článku.

  • Jednání Sněmovny je přerušeno do 14:30

    Jednání Poslanecké sněmovny o rozpočtu na rok 2021 je kvůli polední pauze přerušeno do 14:30.

  • Feri: Vláda rozpočtem nemyslí na mladé lidi

    Nejmladší český poslanec Dominik Feri (TOP 09) zkritizoval vládu za to, že svojí ekonomickou politikou nemyslí na mladé lidi, které rozpočtem do budoucna zadlužuje, ale nepomáhá jim ani nyní. Připomněl, že na vládní pomoc nedosáhne řada mladých lidí, kteří pracují například na DPČ či DPP. To postavil do kontrastu s pětitisícovým příspěvkem seniorům. „Všechny pokusy vlády uplatit voliče, ať už rouškovným nebo něčím jiným, jsou na úkor mladých lidí. Když už mladým lidem nic nedáváte, tak jim aspoň neberte,“ vzkázal Feri ministryni financí.

  • Pekarová: Babiš k rozpočtu neutrousil ani větu

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zkritizovala premiéra Andreje Babiše (ANO) za to, že před poslanci k rozpočtu vůbec nevystoupil. „Teď už tu není, zmizel jako párad nad hrncem a neutrousil k rozpočtu ani větu. Vypadá to, že si za ním příliš nestojí. A nebo v této zemi nahradil premiéra prezident, který tady rozpočet hájil za něj? On ostatně pan premiér se v posledních dnech nevyjadřuje k ničemu, ani ke covidu, ani nevystupuje na tiskových konferencích. Je vidět, že je to skutečně lídr do nepohody,“ glosovala šéfka strany.

  • Bartošek: Rozpočet připomíná Cimrmanovu pohádku

    Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek glosoval návrh rozpočtu pomocí českého génia Járy Cimrmana. „Celý příběh připravování státního rozpočtu na příští rok v mnohém připomíná Cimrmanovu pohádku ‚Kterak chudák ještě do větší bídy přišel‘. Ještě jsme neschválili rozpočet, ale už nyní víme, že schodek bude ještě vyšší než byl naplánován. Hnutí ano se posouvá někde mezi ČSSD a komunistickou stranu, jednoznačně se z nich stala levicová strana,“ řekl Bartošek, který český rozpočet přirovnal k vagonu jedoucímu z kopce a nabírajícímu rychlost. „Zadlužování pro příští rok vypadá, že vláda se rozhodla vagonu odšroubovat brzdy,“ dodal.

  • Maláčová: Rozpočet myslí na pracovníky v sociálních službách

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si pochvaluje plánované investice do sociálních služeb v příštím roce, a to jak do infrastruktury, tak do platů zaměstnanců, kteří pracovali za první i druhé vlny koronaviru pod výjimečnou zátěží. „Sociální služby zajišťují, aby nejohroženější skupina nezůstala bez ochrany. Státní rozpočet na tuto skupinu pamatuje navýšením platů všem zaměstnancům o 10 procent kromě manažerských pozic. Je to výborná zpráva, jedno z největších navýšení vůbec,“ uvedla Maláčová. Jako investice do infrastruktury má podle ní jít jedna miliarda ze státních a tři miliardy z evropských peněz.

  • Pirát Ferjenčík: Prezident je buď diletant, nebo asociál

    Opoziční politici už začínají reagovat na projev prezidenta Miloše Zemana k návrhu rozpočtu. Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík si nebere servítky.

  • Prezident navrhl rušení daňových výjimek

    V závěru svého projevu k poslancům prezident Miloš Zeman uvedl, že několik desítek miliard korun pro státní rozpočet se ukrývá v daňových výjimkách, jejichž zrušení by podpořil. „Jsou zde desítky miliard, které by byly k dispozici, samozřejmě za cenu, že ti, kdo měli extrabuřty, je dnes už mít nebudou,“ uvedl Zeman.

    „Pokud na mě bude spáchán atentát těmi, kdo výjimky prosazovali, vzpomeňte si na mě a ať ten prapor rušení daňových výjimek za mě zvedne někdo jiný,“ rozloučil se s poslanci skoro po půlhodinovém projevu.

  • Zeman: lidé mohou peníze navíc šetřit, a ne posílat zpět do ekonomiky

    Prezident se vyjádřil k tomu, že podle vlády po zrušení superhrubé mzdy začnou lidé více utrácet a vracet peníze do ekonomiky. „Zapomínají na to, že zde existuje ještě kanál spoření. V situaci celkové nejistoty budou lidé ve všech příjmových skupinách preferovat úspory a vytváření rezerv na horší časy. Nezapomeňte na to, že tento přeliv do úspor může být dominantní, může být daleko silnější, než je přeliv do spotřeby domácností,“ varoval Zeman.

  • Pekarová: To Zaorálek je členem vlády, která se opírá o bolševické hlasy

    Projev ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) namířený proti opozici už vyvolává první reakce. Ohradila se proti němu třeba předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

  • Zeman: musíme se vzdát některých stereotypů

    Prezident Miloš Zeman vyzval poslance k tomu, že by se měli vzdát některých stereotypů, ve kterých byli vychováni. Přiznal, že i on žil ve stereotypu, že v krizi se musí šetřit. „Všichni jsme se učili, že dluhy ujídají z mísy, zadlužená ekonomika byla považována za něco neefektivního a odpudivého. I já jsem byl vychován v zásadě, že dluhy ujídají z mísy, a vždy jsem podporoval politiku šetření. A teď, stejně jako ostatní, jsem trochu vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit, i kdybych si samozřejmě přál, aby se při tom neplýtvalo,“ uvedl.

  • Zeman přednese projev vsedě, kvůli bolesti nohou

    Prezident Miloš Zeman se před svým projevem poslancům omluvil za to, že svůj projev přednese vsedě. „A to kvůli velmi intenzivní bolesti nohou. To se stává, a jak jsem už několikrát řekl, nohama se politika nedělá, alespoň většinou ne. Doufám, že tato pozice nijak neohrozí hloubku mých myšlenek, s nimiž vás za chvíli seznámím,“ řekl prezident.

  • Zaorálek: Když lidé poslechnou opozici, ekonomika půjde do kelu

    Za řečnickým pultíkem se rozohnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který tepal opozici za to, že by v ekonomické krizi ráda šetřila. Přirovnal ji k socialistickým vládcům. „Sdělujete veřejnosti, že kdo bude méně utrácet, bude vítěz. A jestli se vám podaří tohle veřejnosti vnutit, garantuji vám, že ekonomika půjde do pekla. Bude to samé, co před 10 lety. Lidé se leknou, všechno odloží a výsledkem bude, že celá ekonomika půjde do kelu. Tyhle diskuse jsou nebezpečné, protože my jsme takový šetrný národ,“ rozčílil se Zaorálek, podle něhož opozice převzala větu Gustáva Husáka: „Toho my bohdá nedovolíme, abychom tuto zemi zadlužili! Je to prostě populistické. Nechápu, proč opozice pořád znovu mele tyhle své omyly, které by měla opustit, proč se nepoučila z toho, co se tady dělo před 10 lety.“

Reklama

Hlavní zprávy