Hlavní obsah

Převrácená auta, domy bez střech. Záběry z dronu ukazují poloostrov Chalkidiki poničený bouří

Na Chalkidiki sčítají škody po bouři, někde stále nejde elektřina.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Na řadě míst poloostrova stále nejde elektřina, řecká vláda pošle na pomoc miliony korun.

Článek

Na severořeckém poloostrově Chalkidiki, kde si ve středu silné bouře vyžádaly sedm obětí, včetně dvou Čechů, pokračují s odstraňováním škod. Plně obnovené zatím nejsou ani dodávky elektřiny, které byly ve čtvrtek ráno přerušené na 80 procentech území. Ministr energetiky Kostis Chatzidakis dnes řecké televizi Skai řekl, že očekává plné obnovení dodávek elektřiny během několika hodin.

Do postižených oblastí na Chalkidiki vyrazili už ve čtvrtek státní inspektoři, kteří sčítají škody. Vyčíslení škod má na starosti ministerstvo vnitra a zemědělství. Vláda už ve čtvrtek oznámila, že do postižených regionů pošle nouzovou pomoc 500 000 eur (asi 12,7 milionu Kč). Neštěstí je první krizovou situací pro vládu premiéra Kyriakose Mitsotakise, která se ujala úřadu tento týden.

Letní bouře nejsou na severu Řecka neobvyklé, ta středeční ale byla podle meteorologů výjimečná. Šlo o takzvanou supercelu. Rychlost větru v některých místech přesahovala 100 kilometrů za hodinu. Vichr převracel auta, vyvracel stromy z kořenů a strhával zábradlí balkonů i části střech.

Podobně silná bouře postihla střední a severní Řecko v červenci 1983, kdy zemřelo v oblasti Soluně a Kavaly devět lidí.

Ve středu zemřelo na poloostrově Chalkidiki sedm osob, z toho šest zahraničních turistů, a tři desítky lidí skončily v nemocnici.

Pár chtěl trávit penzi u moře

Mezi mrtvými byli i čeští turisté, jejichž karavan se ve vichru převrátil v letovisku Sozopoli. Podle webu iDnes.cz šlo o manželský pár v penzi, který si pořídil obytný automobil. Přáli si prý ve stáří strávit co nejvíce času u moře.

Dovolená v Řecku je ale nakonec stála život. Zaparkovali mimo kemp na plácku kousek od pláže, kde jejich vůz obrátil na střechu silný vítr. Muž byl na místě mrtvý, žena zemřela při převozu do nemocnice. Na místě byli zraněni i další dva lidé, podle informací některých médií šlo o syna a vnuka manželského páru.

„Stav zraněného Čecha je aktuálně stabilizovaný, zůstává v nemocnici v Soluni. Naše ambasáda a honorární konzulát budou i nadále poskytovat českým občanou veškerou potřebnou pomoc,” říká mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Mluvčí ministerstva zahraničí, Zuzana Štíchová, informuje o aktuální situaci v Řecku Video: Seznam Zprávy

Situace na místě je nyní klidná a místní odklízejí trosky. Podle Jana Papeže, mluvčího Asociace cestovních kanceláří ČR, zaznamenaly cestovní kanceláře po bouři řadu dotazů Čechů chystajících se na poloostrov. Nikdo ale podle informací asociace nakonec svou dovolenou v Řecku v reakci na tragédii nezrušil.

Podívejte se na animaci bouře, která se v noci ze středy na čtvrtek přehnala přes řecký poloostrov

Animace bouře, která se přehnala přes řecký poloostrov.Video: windy.com

Reklama

Související témata:

Doporučované