Hlavní obsah

„Takhle to dál nejde.“ Části ČSSD došla trpělivost s Hamáčkem, už má náhradu

Foto: ČSSD

Jana Hamáčka chce vystřídat v čele ČSSD Tomáš Petříček.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy zjistily, že Tomáš Petříček chce na dubnovém sjezdu strany nahradit předsedu Jana Hamáčka. Má podporu výrazných tváří ČSSD.

Článek

Ve vládní ČSSD se schyluje k mocenskému zemětřesení. Seznam Zprávy zjistily, že ministr zahraničí Tomáš Petříček chce nahradit v čele sociální demokracie stávajícího předsedu a vicepremiéra Jana Hamáčka.

Řekl si o podporu pražské ČSSD, která mu ji v pondělí večer posvětila. Šéf Černínského paláce začíná vyjednávat napříč kraji o podpoře na sjezdu, který by se měl odehrát v dubnu. Petříček chce sestavit volební tým a kandidovat jako lídr do sněmovních voleb.

„Jsem přesvědčený, že ČSSD potřebuje změnit styl. Ten čas, kdy je třeba to udělat, nastal nyní. Proto jsem požádal pražskou sociální demokracii o podporu na předsedu ČSSD,“ řekl Petříček Seznam Zprávám.

Šéf strany Hamáček uvedl, že kandidovat na předsedu není nikomu zakázáno. „ČSSD je demokratická strana, každý má právo ucházet se na sjezdu o předsednické křeslo. Tomáš Petříček jistě ví, do čeho jde,“ napsal ministr vnitra Seznam Zprávám.

„Takhle to dál nejde“

Podpora pro Petříčka se podle zjištění Seznam Zpráv ve straně vyjednávala několik posledních týdnů, a zdaleka tak nejde jen o výstřel od pražské ČSSD.

„ČSSD je ve stavu, že sjezd nemusí být dopředu jednoznačnou záležitostí. Stále čekám, kdy se odrazíme ode dna. Poslední průzkum nám ukázal pod pět procent, takhle to dál nejde,“ řekl Seznam Zprávám pardubický hejtman Martin Netolický.

Podle něho je výměna Hamáčka za Petříčka možnou variantou, jak nastolit nový trend a ve volbách uspět – tedy překročit pětiprocentní hranici nutnou pro zvolení. „Rozumím vnitřnímu napětí ve straně, debata o novém lídrovi mi nevadí. Jsem znám svou kritikou účasti ČSSD ve vládě Andreje Babiše. Potřebujeme ukázat, že politici ČSSD nejsou jen náměstky Andreje Babiše. Musíme vůči premiérovi konečně udělat radikální krok. Petříčkova nominace mi konvenuje i se snahou oslovit Zelené k předvolební spolupráci,“ míní hejtman.

Je přesvědčený, že změna v čele strany pár měsíců před volbami může stále fungovat, jako příklad uvádí úspěch slovenského premiéra Igora Matoviče, který jen pár týdnů před volbami nabral nečekaně vzestupný trend. „Musíme mít lídra s uvěřitelným příběhem a programem, Tomáš Petříček je mi v pojetí své politiky názorově blízký,“ dodal Netolický.

S tím souhlasí i místopředseda ČSSD Michal Šmarda. „Jsem rád, že Tomáš Petříček upustil od svých slov, že by se mohl po volbách stáhnout do pražské politiky. Jsem opravdu rád, že má zájem pokračovat ve vedení ČSSD,“ řekl Seznam Zprávám starosta Nového Města na Moravě.

Šmardovu podporu si ministr zahraničí získal snahou spolupracovat s ostatními levicovými stranami a hledáním nových volebních témat. „Otevírání ČSSD a spolupráce na levici mi dává smysl. Oceňuji i to, že už teď se bavíme o nutnosti uspořádat sjezd. Na rozdíl od komunistů ho uspořádáme, nehodláme se vymlouvat na covid,“ dodal místopředseda sociální demokracie.

„Nebojí se zaujmout postoj“

Podporu pro své záměry by Petříček ve straně našel i u bývalého šéfa Senátu Milana Štěcha. „Proti Tomášovi Petříčkovi vůbec nic nemám. Ministerstvo zahraničí vede seriózně, v zákopové pozici vůči opozici, Andreji Babišovi i Miloši Zemanovi si vede rozumně. Je mi sympatický, nebojí se zaujmout postoj. Byl by to čerstvý vítr, soustředil by kolem sebe dobrý tým, změna by to byla dobrá,“ řekl Seznam Zprávám bývalý šéf horní komory parlamentu.

Poslanec a pražský sociální demokrat Petr Dolínek míní, že ČSSD by do sněmovních voleb měla jít s pozměněným týmem. Oceňuje práci současných ministrů v čele s šéfem strany Janem Hamáčkem, zároveň přiznává, že stranu je třeba otevřít novým směrem.

„Potřebujeme ukázat nové směřování, ukázat se jako strana pro budoucnost. Je důležité zvládnout pandemii a odvést maximální práci ve vládě, pro volby ale potřebujeme vytvořit silný tým. Tomáš Petříček má mou podporu, neberu to ale jako rozkol. Spíše to vnímám jako hledání řešení, jak řešit uvadající trend ČSSD,“ řekl redakci poslanec Dolínek.

Reklama

Doporučované