Hlavní obsah

Převzít, zabalit a v pondělí odeslat. Začala vládní akce „roušky pro seniory“

Foto: Twitter Jana Hamáčka

Pošta nakládá roušky.

Reklama

Česká pošta si začala přebírat roušky a respirátory, které zdarma slíbila vláda lidem starším 60 let.

Článek

Z policejního skladu v Opočínku u Pardubic začala distribuce ochranných pomůcek pro seniory v souvislosti se šířením nákazy koronavirem. Na Twitteru to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Každý český občan starší 60 let by měl dostat poštou respirátor a pět roušek, rozhodla ve středu vláda. Opozice už dříve tento krok kritizovala jako předvolební gesto.

„Dnes jsou v Opočínku kamiony České pošty, materiál bude vyskladněn, převezen na jedno místo, předpokládám v Praze. Vzhledem k tomu, že se jedná o dvě komodity, respirátory a roušky, tak je zaměstnanci pošty přebalí a vytvoří balíčky,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Adresy vezmou z registru obyvatelstva

Balíčky se podle něj začnou rozesílat po víkendu. „Řešili jsme to včera na vládě a postup bude takový, že vláda zmocnila ministerstvo vnitra jako správce centrálních registrů, aby dodalo České poště osobní údaje z centrálního registru obyvatelstva o všech osobách starších 60 let,“ dodal.

Kabinet před třemi dny oznámil, že seniorům doručí ochranné prostředky přes Českou poštu v případě výrazného zhoršení situace ohledně covidu-19. Lidé v pokročilém věku patří mezi jednu z ohrožených skupin, pokud jde o nákazu koronavirem.

Výdrž? Do osmi hodin

Dodávka respirátorů bude pro seniory znamenat ochranu jen na několik hodin. Záleží, jak ho budou využívat. Klasické respirátory, které má stát ve skladech, jsou totiž jednorázové pomůcky, jež podle doporučení výrobců není možné používat opakovaně. Jeden respirátor by proto seniorům měl stačit jen na jednu cestu například k lékaři nebo do obchodu. Pak by ho správně měli zlikvidovat.

„Výrobci nedoporučují respirátory používat opakovaně. Neuvádějí ani dobu účinnosti, protože tu ovlivňuje vlhkost a znečištění prostředí, za dobrých podmínek by ale měla být do osmi hodin,“ říká manažer kvality zdravotnické firmy Batist Medical Vladislav Formánek.

Po rekordních nárůstech počtu lidí s potvrzenou nákazou koronavirem v posledních dnech ministerstvo zdravotnictví ve středu vyhlásilo mimo jiné povinnost nosit od čtvrtka roušky ve firmách, kancelářích a všech dalších vnitřních prostorách v celém Česku.

Opozice rozhodnutí kritizovala jako doklad nepřipravenosti vlády reagovat na zhoršenou zdravotní situaci a předvolební gesto před krajskými volbami 2. a 3. října.

Česko ve středu zaznamenalo druhý denní přírůstek nad 1 000 nových případů nákazy koronavirem, laboratoře potvrdily 1 161 pozitivních testů.

Sklad v Opočínku patří policii, výrobky v něm uskladněné patří i Správě státních hmotných rezerv. Ochranné pomůcky nakoupilo ministerstvo vnitra na základě usnesení vlády. Část je spotřebovaných, ve skladu zůstal materiál, který vytvoří podle rozhodnutí vlády základ dvouměsíční rezervy.

Stát má nyní podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek. Ministerstvo vnitra podle dřívějšího Hamáčkova vyjádření zajistilo 70 milionů roušek a osm milionů respirátorů FFP2, které jsou právě ve skladu v Opočínku. Podle dat ČSÚ by měl stát vydat zhruba 2,8 milionu respirátorů a přibližně 14 milionů roušek.

Reklama

Doporučované