Hlavní obsah

Přezdívá se jí Kim Kardashianová ze Sinaloy. Manželka El Chapa je za mřížemi

Foto: Profimedia.cz

Emma Coronelová Aispurová, manželka narkobarona El Chapa.

Reklama

Americké úřady zatkly Emmu Coronelovou Aispurovou a obvinily ji z obchodu s drogami a účasti na útěku svého nechvalně proslulého manžela z vězení.

Článek

Americké bezpečnostní složky v pondělí na letišti ve státu Virginia zadržely manželku mexického narkobarona Joaquína Guzmána, známého jako El Chapo (Prcek), jemuž se v minulosti podařilo několikrát senzačním způsobem uniknout z mexického vězení. Emma Coronelová Aispurová čelí obviněním z mezinárodního obchodu s drogami, informovalo dnes ministerstvo spravedlnosti USA.

Úřady zatkly narkobaronovu manželku na mezinárodním Dullesově letišti nedaleko metropole Washingtonu. 31letá Kim Kardashianová ze Sinaloy, jak se jí také říká, čelí obvinění ze spiknutí za účelem dovozu heroinu, kokainu, metamfetaminu a marihuany do USA. Obviněna je z napomáhání k útěku svého manžela z mexického vězení v roce 2015 a z dalšího pokusu o útěk, ke kterému však již nedošlo. V roce 2017 byl El Chapo vydán do USA a o dva roky později odsouzen.

V pořadí třetí Guzmánova manželka má dvojí občanství – americké a mexické. Se svým manželem má dvojčata. V roce 2019, kdy s Guzmánem v New Yorku probíhalo tříměsíční soudní přelíčení, byla jeho manželka u soudu přítomna téměř denně. K soudnímu přelíčení každý den chodila oblečená v té nejposlednější módě od světových návrhářů.

Největší poprask u soudu vyvolal incident pár dnů poté, co vypovídala jako svědkyně Guzmánova milenka Lucero Guadalupe Sánchez Lópezová. Poté, co vyznala Guzmánovi lásku, přišel další den Guzmán do soudní síně v sytě rudé bundě. Když stejný den do soudní síně vešla i jeho žena, měla ji na sobě také. Coronelová Aispurová tak dala Lópezové jasně najevo, že je po ní až „druhá v pořadí“.

Přestože si u soudu vyslechla obvinění proti Guzmánovi, která zahrnovala vraždy bývalých členů kartelu, svých rivalů, znásilňování a drogování dívek ve věku třinácti let a informace o jejím sledování, zůstala vůči El Chapovi loajální.

„Neznám svého muže tak, jak se mi tady snažíte popisovat. Obdivuji ho jako člověka, kterého jsem poznala a vzala si ho,“ uvedla u soudu. K sobě samotné na konci procesu řekla: „Můžu k tomu jen říct, že nemám nic, za co bych se měla stydět. Nejsem perfektní, ale považuji se za dobrého člověka, který nikdy nikomu záměrně neublížil.“

Podle New York Times byla Coronelová Aispurová v hledáčku amerických úřadů nejméně dva roky. V soudních dokumentech jejího případu je uvedeno, že předávala Guzmánovi zprávy, díky kterým mohl mezi lety 2012-2014 pašovat drogy na palubách lodí. Před okresním soudem ve Washingtonu by měla poprvé stanout prostřednictvím videokonference už dnes.

Coronelová Aispurová poznala Guzmána na oslavě na ranči. Bylo jí 17 let a zrovna vyhrála titul královny krásy státu Sinaloa. Guzmánovi bylo tehdy 51 let a byl hlavou největší zločinecké organizace na světě. V té době zadanou Coronelovou Aispurovou vyzval přes prostředníka Guzmán k tanci. „Samozřejmě, řekla jsem mu. Protože i když máte přítele, tak na rančích si musíte zatančit se všemi, kteří vás pozvou,“ vysvětlila v rozhovoru pro stanici Telemundo okolnosti svého seznámení s Guzmánem.

El Chapo stál 25 let v čele jednoho z největších a nejvíce násilných mexických kartelů Sinaloa. V USA byl shledán vinným za pašování velkého množství drog a za účast na řadě vražd. Aktuálně si v New Yorku odpykává doživotní trest.

Reklama

Doporučované