Hlavní obsah

Přezdívají mu mravenec. Teď má Márquez díky své píli našlápnuto k přepsání rekordů Valentina Rossiho

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Marc Márquez si při oslavách mistrovského titulu v MotoGP vykloubil rameno.Video: SNTV

 

Reklama

Marc Márquez se stal šampionem MotoGP už popáté v kariéře. Je mu teprve 25 let a je tak velká šance, že se v následujících letech stane nejúspěšnějším jezdcem všech dob.

Článek

Když Marc Márquez začínal jako malý kluk závodit na motorkách, měl sen, že bude nejlepší na světě, že bude jako jeho největší idol Valentino Rossi. O patnáct let později má k Rossimu nebývale blízko, mistrem světa MotoGP se stal už pětkrát, Rossi má titulů sedm. Jenomže zatímco sen být nejlepší je nyní realitou, Rossi se pro Márqueze stal z idolu rivalem.

Kariéra Valentina Rossiho je skoro u konce. Legendárnímu Italovi je 39 let a ačkoliv stále patří mezi kvalitní jezdce, není moc pravděpodobné, že přidá další mistrovský titul. Oproti tomu šestadvacetiletý Márquez má před sebou, pokud mu vydrží zdraví, ještě dlouhou kariéru závodníka.

Prostoru překonat Rossiho rekordy tak má Marc Márquez mnoho. Jeden překonal už teď. Když získal svůj pátý titul v královské třídě MotoGP, bylo mu 25 let a 246 dní. V době, kdy Rossi získal pátý titul mistra světa MotoGP mu bylo 26 let a 221 dní. Jeden Rossiho rekord padl a Márquez má zaděláno na to, aby pokořil i další.

Rossi si je Márquezova talentu vědom a tuší, že ho s největší pravděpodobností drobný Španěl překoná.  „Márquez může překonat moje rekordy, ale netrápí mě to,“ okomentoval Rossi stroze celou situaci.

Strohost je k jejich vztahu příznačná. Ačkoliv byl Rossi Márquezovým vzorem, od roku 2015 mezi sebou oba jezdci nemají nejlepší vztah.

V roce 2015 Rossi bojoval o titul s týmovým kolegou Jorgem Lorenzem a souboj rozhodl incident s Márquezem v předposledním závodě. Rossi, který poté obvinil Márqueze, že krajanovi Lorenzovi pomáhá v cestě za titulem, způsobil Španělův pád. Za trest musel v závěrečném závodě odstartovat až z poslední řady a Lorenzo jej v konečném pořadí předstihl.

A zlá krev se mezi oba muže vrátila letos po Velké ceně Argentiny. Valentina Rossiho rozčílil Márquezův agresivní způsob jízdy. V chaotickém závodě se opakovaně provinil proti pravidlům a hlavně způsobil Rossiho pád. Rossi tehdy ztratil nervy.

„Ničí náš sport,“ prohlásil tehdy a dodal, že se někdy bojí být s Márquezem na jedné trati.

Nově korunovaný mistr světa několikrát médiím řekl, že by se s Rossim rád usmířil. Přehnaná rivalita mu prý nedělá dobře. Jenže fanoušci napětí mezi dvěma výjimečnými jezdci milují. A jelikož Rossiho kariéra pomalu končí, tak už přemýšlí, s kým bude Márquez soupeřit příště.

Cesta za letošním titulem byla pro Márqueze lehká, jeho tým mu skvěle připravil motorku, zdravotní problémy ho také netrápily. V MotoGP jezdí Márquez od roku 2013 a kromě roku 2015 bral ve všech titul mistra světa. Pokud bude takovým tempem pokračovat, vyrovná Rossiho rekord v roce 2020 – tedy ještě před tím, než mu vyprší smlouva s Hondou.

Na motorce poprvé seděl ve čtyřech letech, o tři roky později skončil druhý ve své věkové kategorii na motokrosovém mistrovství Katalánska. Už v té době ho to ale od motokrosu táhlo k silničním motorkám. Jenže to mělo jeden háček. Ačkoliv je pro motocyklové jezdce výhodný menší vzrůst a nižší váha, Márquez byl až moc hubený. V začátcích tak musel na motorce vozit závaží, které mělo 21 kilogramů.

Právě jeho malá hmotnost mu přinesla přezdívku mravenec. Mravenci jsou totiž schopní zvedat několikanásobek své váhy, což Márquezovým kolegům připomínalo právě drobného Španěla. Podle mechaniků stáje Honda ale Márqueze s mravenci nespojuje jen malý vrůst a velká síla, ale i obrovská píle a odhodlání být nejlepší. Márquezovi se přezdívka zalíbila a z mravence udělal svého maskota. Prý mu před každým závodem připomíná, že jen díky tvrdé práci bude vyhrávat.

Ať už ale Rossiho rekord pokoří kdykoliv, jedno je už teď jasné. Marc Márquez patří mezi nejlepší jezdce, které kdy svět silničních motocyklů viděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované