Hlavní obsah

Prezident exekutorů musí vracet peníze. Vymohl si odměnu za neplatnou exekuci

Foto: Vojtěch Blažek

Za neplatnou exekuci odměna nenáleží, rozhodl soud.

Reklama

Pražský městský soud rozhodl, že Vladimír Plášil musí vrátit desetitisíce za to, že vedl protiprávní řízení.

Článek

Muž, který má směrem k veřejnosti zosobňovat exekutorskou profesi, prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil, u soudu obhajoval svoji odměnu za vykonanou práci. Tu si vyčíslil i přesto, že exekuce byla protiprávní.

Spor už jednou prohrál, teď o něm rozhodoval odvolací soud.

„Došlo k bezdůvodnému obohacení ve výši nákladů, který si žalovaný vymohl v rámci exekuční řízení jako náklady exekuce, ač při zastavení exekuce bylo rozhodnuto, že exekutor nemá právo na náhradu nákladů exekuce“ zdůvodnil předseda soudu Lubomír Velc.

V podobné věci rozhodl stejně i Nejvyšší soud.

Nejde přitom o malé peníze, odměna může představovat i desítky tisíc korun. Konkrétně v Plášilově jde o přibližně 25 tisíc korun plus náklady na advokáta protistrany.

Právním zástupcem dlužnice, která se proti odměně ohradila, je Petr Němec, známý bojovník proti neplatným exekucím.

„Máme za to, že rozhodnutí je správné. O to více nás mrzí, že exekutor do poslední chvíle peníze odmítal vrátit,“ řekl Seznamu Petr Němec.

Prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil pro Seznam uvedl, že zatím nebylo jeho právní zástupce nedostal písemné rozhodnutí.

Ve sporu podle něj šlo o náhradu nákladů exekuce z již vymoženého plnění.

„Exekutor konal na základě soudního rozhodnutí a neměl fakticky jinou možnost než exekuci vykonat,“ řekla Lenka Desátová, mluvčí Exekutorské komory.

Proti rozsudku není přípustné se dovolat, protože jde o částku menší než 50 tisíc korun. Vladmír Plášil ale zmíňil možnost podání ústavní stížnosti.

Reklama

Doporučované