Hlavní obsah

„S vámi budou Češi v Evropě dál občané druhé kategorie.“ Lídr Svobodných se tvrdě pustil do ČSSD

Duel: Volby do europarlamentu – Vít Jedlička (za Svobodné) vs. Daniela Vašátková (ČSSD).Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ostrý střet názorů přinesl Duel uchazečů o křesla europoslanců Víta Jedličky a Daniely Vašátkové. Lídr kandidátky Svobodných obvinil ČSSD, že spolu s dalšími stranami řeší pseudotémata jako je dvojí kvalita potravin, místo toho, aby se zabývaly například ekonomickou regulací a ochranou národní suverenity.

Článek

„Češi budou v Evropě obyvatelé druhé kategorie, dokud budou u vlády strany jako jste vy. Když jsou u vlády socialisté, tak je standardní, že země chudne. Pan Špidla sliboval, že do sedmi let české platy doženou ty německé a za patnáct let jsme Německo ekonomicky nedohnali ani náhodou,“ zkritizoval v Duelu bývalého českého premiéra Vladimíra Špidlu (ČSSD) lídr kandidátky Svobodných Vít Jedlička.

Vadí mu, že jedním z témat před volbami do europarlamentu se stala i dvojí kvalita potravin, kterou řeší nejen ČSSD, ale i hnutí ANO Andreje Babiše a další strany.

„My neřešíme bizarní pseudotémata, jako je dvojí kvalita potravin. My nabízíme ochranu suverenity ČR, chceme významnou část pravomocí přenesených do Bruselu vrátit zpátky. Máme problém se závazkem přijmout euro, to je velká hrozba pro ČR, z toho se musíme vyvázat,“ vypočítává Jedlička.

Anketa

Kdo z kandidátů do EP vás více přesvědčil?
Vít Jedlička (za Svobodné)
26,6 %
Daniela Vašátková (ČSSD)
8 %
Ani jeden, mám jiného favorita
43,7 %
K volbám nepůjdu
21,7 %
Celkem hlasovalo 3615 čtenářů.

Šestka na kandidátce ČSSD a místopředsedkyně Mladých sociálních demokratů Daniela Vašátková ale odmítá, že by dvojí kvalita potravin bylo pseudotéma. „Je to symbol, že jako obyvatelé střední Evropy nebudeme obyvateli druhé kategorie. Že si Češi kupují potraviny, které jsou na 90 procentech cenové hladiny průměru Evropy a občas to jsou potraviny nevalné kvality, to se přece musí řešit.“

Devětadvacetiletá Vašátková razí heslo „férovější Evropa“ a chce, aby v EU zněl víc hlas její mladé generace. „Jsme v době, kdy děláme vše, jak se má. Jsme vzdělaní, flexibilní, mobilní, jsme vše, co po nás chce trh, ale na konci měsíce zjišťujeme, že máme problém zaplatit základní životní potřeby. Proto by lidé měli volit i mladé lidi, protože my jsme generace, která to teď schytává.“

Reforma EU

Jedním z hlavních leitmotivů Svobodných je výrazná reforma EU. Tvrdí, že ČR by si měla vyjednat výjimku na přijetí společné evropské měny a také chtějí omezit byrokracii, která podle nich ničí ekonomiku členských států.

„Přeregulovaná a předaněná ekonomika nemůže přinášet ekonomický růst,“ říká v Duelu Jedlička. „Chceme snížit minimálně pět daní a některé i zrušit, výhledově i daň z příjmu. A v EU chceme snížit množství regulací. Zrušili bychom například GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, pozn. red.) a existuje další spousta nařízení, která významně omezují hospodářskou prosperitu této republiky.”

Jedlička je také prezidentem Svobodné republiky Liberland – státu o sedmi kilometrech čtverečních založeném na ideji totální ekonomické svobody. Svobodní se do eurovoleb spojili i s Radostným Českem. Mají heslo, že pokud se EU nedokáže reformovat podle jejich představ, Česko by mělo „odejít bez placení“.

Podle Vašátkové si ale ČR případný odchod z Unie nemůže dovolit. „Jsme exportní ekonomika pevně svázaná s Německem. Nemůžeme si dovolit být mimo západní Evropu. Naši europoslanci svou prací ukázali, že se dá Evropskou unií pohnout,“ tvrdí.

Reklama

Doporučované