Hlavní obsah

Fiala představil vládu. Zeman má výtky vůči pirátskému kandidátovi

Foto: Twitter - Jiří Ovčáček

Budoucí premiér Petr Fiala (SPOLU/ODS) na setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman poprvé po volbách přijal lídra budoucí vlády Petra Fialu. Prezident slíbil, že by měl být Fiala jmenován premiérem v pátek 26. listopadu. Poté si chce nechat zhruba 10 dní na setkání s kandidáty na ministry.

Článek

„Představil jsem panu prezidentu kandidáty na budoucí členy vlády a bavili jsme se o harmonogramu, v jakém by mohlo jmenování vlády proběhnout,“ řekl po setkání s prezidentem Milošem Zemanem Petr Fiala (SPOLU/ODS), pověřený sestavením vlády. Setkání proběhlo v nemocničním pokoji Ústřední vojenské nemocnice.

Prezident by chtěl Petra Fialu jmenovat premiérem příští pátek 26. listopadu na zámku v Lánech. Fiala zároveň zveřejnil jména kandidátů pětikoalice na ministry. „Pan prezident má výtky k jednomu jménu,“ řekl budoucí premiér s tím, že se s prezidentem dohodli, že to jméno nezveřejní.

Fiala odmítl, že by přemýšlel o náhradníkovi za kandidáta, se kterým není spokojený prezident. „Jsem přesvědčen, že seznam členů vlády je kvalitní a všechna jména jsou ta správná jména,“ vysvětlil.

Podle informací serveru iDnes prezidentovi vadí pirátský kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský, patrně za jeho postoje k Rusku a Číně.

Prvním místopředsedou vlády se má stát Vít Rakušan z koalice Pirátů a Starostů a vicepremiérem Marian Jurečka ze SPOLU.

Miloš Zeman na schůzce řekl, že se chce po jmenování Petra Fialy na post premiéra setkat se všemi kandidáty na ministry, to by mělo zabrat deset dní. Pak by mohla vzniknout vláda. Fiala odhadl vznik vlády do tří týdnů.

Hospitalizace prezidenta by mohla skončit brzy. „Propuštění z nemocnice lze očekávat ve velmi blízké době,“ napsal agentuře ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle mluvčí ÚVN se zatím o termínu nejednalo.

Rozpočet předložený vládou Andreje Babiše je nepřijatelný. Je to rozpočet, který by jen roztáčel inflační spirálu.
Petr Fiala, kandidát SPOLU na premiéra

Podle Fialy má budoucí vláda tři naléhavé úkoly, které musí řešit. „Je to covid a situace okolo této nemoci, ceny energií a rozpočet. Rozpočet předložený vládou Andreje Babiše je nepřijatelný. Je to rozpočet, který by jen roztáčel inflační spirálu a vedl by k dalším problémům a zdražoval lidem věci. Musíme ho přepracovat,“ řekl s tím, že budoucí vláda počítá s určitým obdobím rozpočtového provizoria.

Den před schůzkou Fialy s hlavou státu se sešli zástupci všech pěti stran vznikající vlády a deklarovali, že jsou připraveni převzít zodpovědnost za řízení země. Šéfové strany dali dohromady seznam jmen schválených jednotlivými partajemi.

Nejasnosti panovaly pouze kolem kandidáta Pirátů na člena vlády pro legislativu. Místo měl původně obsadit poslanec Jakub Michálek, nominace se ale vzdal, aby nekumuloval funkce. Náhradníka musí schválit celostranické referendum Pirátské strany, může k tomu dojít nejdříve o nadcházejícím víkendu. Petr Fiala na tiskové konferenci za kandidáta na tento post označil právníka Michala Šalomouna, o kterém se již dříve debatovalo.

„V nadcházejících dnech moji nominaci musí ještě potvrdit Pirátská strana v celostranickém hlasování, neboť nejsem členem již schváleného vládního týmu a má nominace se musí doschválit. Věřím, že vzhledem ke svým zkušenostem a kompetencím mi straníci dají svou důvěru,“ řekl redakci Seznam Zpráv Michal Šalomoun.

Reklama

Doporučované