Hlavní obsah

Prezident Zeman je v nemocnici. „Moc na něj myslím,“ uvedl Babiš

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Ve stejné nemocnici je momentálně i exprezident Václav Klaus.

Článek

Prezident Miloš Zeman byl v úterý hospitalizován, potvrdila mluvčí Ústřední vojenské nemocnici Jitka Zinke. Další podrobnosti neuvedla. Podle deníku Právo jde o dlouhodobější hospitalizaci.

Šestasedmdesátiletý Zeman dorazil krátce po 11. hodině, spolu s ním přijela i manželka Ivana. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček zatím důvod hospitalizace nekomentoval. Hrad předem o převozu prezidenta do nemocnice neinformoval.

Podle serveru Aktuálně.cz byl Zeman v nemocnici už v pátek. Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral, který je Zemanovým ošetřujícím lékařem, serveru řekl, že prezidentovi doporučil, aby zvážil nepřetržitou péči. Zeman stráví v nemocnici minimálně čtyři dny.

Prezidentův poradce Martin Nejedlý pro iRozhlas.cz uvedl, že prezident si měl domlouvat pouze preventivní prohlídku. „Slyšel jsem pana prezidenta, že se domlouvá přes svého kancléře a tajemníka, aby dohodl termín na pravidelnou prohlídku,“ uvedl Nejedlý.

Zeman leží v pavilonu C5, kde už v minulosti byl hospitalizován. U budovy hlídkuje ochranka a parkuje tu prezidentův doprovod.

Ještě v neděli přijal prezident na zámku v Lánech svůj expertní tým, se kterým řešil bezpečnostní otázky za účasti ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka a ministra obrany Lubomíra Metnara. Na veřejnosti pak naposledy vystoupil 1. září, kdy zahájil školní rok na brněnské ZŠ a MŠ Merhautova.

„Moc teď myslím na pana prezidenta Zemana a přeju mu vše dobré, ať je brzy zdravý, plný sil a elánu. Ústřední vojenská nemocnice je podle mě to nejlepší pracoviště v naší zemi a jsem rád, že je v těch nejlepších rukou,“ uvedl odpoledne premiér Andrej Babiš (ANO).

Na jeho prohlášení reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Děkujeme, pane premiére! A těšíme se na brzké zářijové pravidelné setkání v Lánech, dá-li Bůh! Držte se a bojujte,“ napsal na Twitter.

Seznam Zprávy se ptaly Babiše i šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jestli byli informováni o zdravotním stavu prezidenta. Premiér na dotazy nereagoval a Vystrčil v SMS zprávě napsal, že nebyl.

V ÚVN je nyní i bývalý prezident Václav Klaus, kterého trápí problémy s tlakem. Podle Práva byl v pondělí propuštěn, už v úterý dopoledne se ale musel do nemocnice vrátit. Klaus v létě oslavil 80. narozeniny.

„Prezident Klaus se necítil dobře už o víkendu, a tak podstoupil vyšetření, při němž mu zjistili vysoký tlak. Nyní čeká na další testy v Ústřední vojenské nemocnici,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeho mluvčí Petr Macinka.

Dřívější rekonvalescence

Prezident Miloš Zeman ležel v Ústřední vojenské nemocnici i v minulých dvou letech. Před rokem v létě byl hospitalizován poté, co si při pádu zlomil ruku. Operace pažní kosti tehdy proběhla bez komplikací.

O rok dříve pak absolvoval čtyřdenní rekondiční pobyt, jak hospitalizaci nazvali jeho lékaři. „Péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu. Absolvoval rehabilitační cvičení zaměřená na posílení pohybových stereotypů, byla mu aplikována intenzifikovaná výživa,“ uvedla tehdy mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Dlouhodobě se pak prezident léčí s neuropatií nohou, která se letos na jaře zhoršila natolik, že se rozhodl přesunout na vozík.

Reklama

Doporučované