Hlavní obsah

Zeman vyzval: Nechte se očkovat. Zkritizoval opozici

Poselství Miloše Zemana si můžete pustit zde.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman přednesl své tradiční vánoční poselství předtočené ze zámku v Lánech. Vyzval lidi, ať se nechají očkovat a poděkoval zdravotníkům i vládě. Zkritizoval opozici.

Článek

Prezident Miloš Zeman přednesl své tradiční vánoční poselství ze zámku v Lánech. V předtočeném projevu se věnoval hlavně dění kolem nemoci covid-19.

„Dnešní hodnocení roku bude bohužel smutné, zasáhla nás epidemie koronaviru, kterou jsme možná dokázali překonat díky profesoru Prmyulovi v její první vlně. Ale pak jsme usnuli na vavřínech,“ řekl v úvodu Zeman.

V projevu několikrát podpořil vládu, kterou pochválil za zvládání epidemie a také za pomoc podnikatelům. „Vážm si toho že jsme našli odvahu se zadlužit a tyto dluhy jsme investovali do pomoci firmám, které by jinak mohly zkrachovat.“ Kromě vlády poděkoval také zdravotníkům, kteří už od března s epidemií bojují.

Kdo se naopak dočkal prezidentovy kritiky, byli opoziční politici a novináři. Prezident se opřel zejména do novinářů médií vlastněných Zdeňkem Bakalou, kteří jsou podle něj „hodni nejhlubšího opovržení“.

Prezident vyzval lidi i k tomu, aby nosili roušky a nechali se očkovat. K očkování vyzval dokonce třikrát. „Na obzoru je svítání a to svítání se jmenuje očkování. Chtěl bych všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat a nedali na ty, kdo vyzývají, abychom nenosili roušky, abychom se nenechali očkovat a abychom žili tak, jako kdyby tady epidemie vůbec neexistovala,“ uvedl prezident.

Zároveň oznámil, že volby do Poslanecké sněmovny chce vyhlásit na začátek října příštího roku. Vyjádřil se také ke kandidátům, před některými varoval. Rýpnul si zejména do nově vznikajících subjektů. „Doufám, že kandidáty budou lidé, kteří už něco dokázali a nikoliv lidé, kteří se vynoří z neznáma a slíbí, že budou hodně pracovat. Takových lidí se varujte, už mnohdy poškodili českou politickou scénu,“ uvedl.

Politici se ihned pustili do hodnocení prezidentova poselství.

„Nepromluvil prezident republiky, ale nekritický fanoušek Andreje Babiše a jeho vlády. Miloš Zeman je už pouze a jen vládním prezidentem, reprezentuje a mluví pouze k voličům Babišovy vlády. Je otázkou, co ‚dluží‘ premiérovi Babišovi, že na každém kroku musí chválit jeho chaotickou vládu,“ reagoval poslanec ODS Jan Skopeček.

Většinu opozičních lídrů Zemanova kritika nepřekvapila. „Když pan Zeman kritizuje opozici, je to znak, že děláme dobře svou práci. Na zamyšlení by bylo, kdyby nás prezident plný nenávisti chválil,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda ODS Petr Fiala napsal, že nespravedlivé a zbytečné útoky na opozici a média ponechá vzhledem k vánočnímu času bez komentáře. „Je dobře, že prezident Zeman vyzval k očkováni a poděkoval lidem, kteří bojují s pandemií a chovají se odpovědně,“ dodal.

„Vánoční poselství prezidenta republiky ve mně alespoň v jednom směru vyvolává vidinu světlých zítřků, protože ať již po něm přijde kdokoliv, tak už to bude jenom lepší,“ ohodnotil projev prezidenta republiky pirátský poslanec Lukáš Bartoň.

Naopak s kladným hodnocením prezidentova projevu přispěchala vicepremiérka a ministryně financní Alena Schillerová, poděkovala prezidentovi za „za milé vánoční poselství, plné naděje z roku příštího a důvěry ve zdravý rozum každého z nás“.

Jednalo se už o osmý Zemanův projev jako hlavy státu o vánočních svátcích. Jeho předchůdci Václav Havel a Václav Klaus měli tradičně novoroční projev.

Prezident letos především kvůli epidemii covidu-19 vystoupil s projevy několikrát už v průběhu roku. Ve velikonočním projevu vybídl k solidaritě a sounáležitosti, v polovině října pak vyzval, aby lidé nosili roušky a naslouchali odborníkům. Další projev přednesl 28. října, kdy se kvůli epidemii nemohl na Hradě konat tradiční ceremoniál k předávání státních vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Doporučované