Hlavní obsah

„Prezident musí být asociál, a to Miloš Zeman je,“ říká jeho protihráč i podporovatel Vladimír Franz

Rozhovor s bývalým prezidentským kandidátem Vladimírem Franzem.

 

Reklama

Bývalý prezidentský kandidát Vladimír Franz v rozhovoru pro Seznam mluví mimo jiné o tom, jak se mu vymstilo, že v druhém kole prezidentské volby v roce 2013 podpořil Miloše Zemana.

Článek

„Nebylo to pro mě zásadní rozhodnutí,“ říká Vladimír Franz na otázku, jestli nelituje, že dal tehdy přednost Miloši Zemanovi před Karlem Schwarzenbergem. „Je to jako když jedu tramvají z Anděla na Újezd a rozhodnu se, jestli pojedu devítkou nebo patnáctkou.“

Zeman ale podle něj naplňuje to, jaký prezident musí být: „Ten člověk musí být do jisté míry asociál, aby mohl patřit všem.“

Vladimír Franz, profesí malíř a hudební skladatel, v rozhovoru dále mluví o tom, že se mu podpora Zemana vymstila: Po 165 divadelních inscenacích, k nimž napsal hudbu, přestaly chodit zakázky od divadel.

Franz se v období od prezidentské volby věnuje skládání symfonické hudby (s Pražským komorním orchestrem v Rudolfinu uvedl Pražské divertimento, na festivalu Bohemia Cantat v Liberci vystoupil s „kapesním oratoriem“ s názvem Prezidentská volba), malování a vystavování velkých pláten. Ve spolupráci s Národním filmovým archivem se podílí na digitální obnově díla výtvarníka Jiřího Trnky. Kromě toho dál přednáší na pražské AMU a nově i na univerzitě v Ústí nad Labem.

Na podzim 2013 byl v Mexiku hostem celoamerického summitu na nejvyšší úrovni Ten World Leaders, kde pod vlivem svých zkušeností z prezidentské kampaně vystoupil s projevem o hledání alternativních možností volebních systémů.

V rozhovoru pro Seznam, který najdete ve videu nahoře v tomto textu, dál mluví mimo jiné o svých tetováních a o tom, zda od prezidentské volby na jeho těle „něco“ přibylo.

Reklama

Doporučované